Fra 1. januar 2013 ændres behandlingsfristen for sygehusbehandling fra en til to måneder. Folketinget har vedtaget ændringen for at sætte fokus på behandling af alvorligt syge. Lovændringen giver Region Midtjylland mulighed for mere effektiv arbejdstilrettelæggelse og ressourceudnyttelse.

Folketinget har vedtaget en ændring af sundhedsloven, der træder i kraft den 1. januar 2013.
Alle borgere har hidtil haft ret til tilbud om behandling inden for en måned. I de tilfælde, hvor bopælsregionen ikke har kunnet tilbyde det, har borgeren haft ret til at blive behandlet på privathospital på det offentliges regning. Folketinget har vedtaget at ændre behandlingsfristen og retten til behandling på privathospital til først at gælde efter to måneder. For alvorligt syge patienter vil retten dog fortsat gælde efter en måned.

Lovændringen vil betyde en reel prioritering af patienter ud fra behandlingsbehov. Region Midtjylland ser derfor ændringen som en positiv udvikling og værdsætter muligheden for i højere grad at prioritere indsatsen på sundhedsområdet, så de alvorligt syge behandles først. Hospitalerne får med lovændringen mulighed for at planlægge og prioritere behandlinger. Dette kan i et vist omfang give mere effektiv arbejdstilrettelæggelse og øget ressourceudnyttelse.

- Lovændringen ligger godt i forlængelse af tidligere tiltag i Region Midtjylland, som har fokuseret på effektiv ressourceudnyttelse, blandt andet inden for det ortopædkirurgiske område. Med de ændrede behandlingsfrister kan vi nu pulje operationer og undersøgelser af f.eks. skuldre og på den måde opnå en mere effektiv arbejdstilrettelæggelse, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S), som også forventer, at lidt færre patienter vil blive sendt til behandling på privathospitaler fremover.

Ny udredningsret fra 1. september

Ændringen af behandlingsfristerne er til dels en forberedelse af lovændringens anden del, en ret til hurtig udredning der indføres 1. september 2013.
Ret til hurtig udredning betyder, at alle patienter får ret til at få svar på, hvad han eller hun fejler eller at få afkræftet mistanken om sygdom inden for en måned. Hvis det ikke kan lade sig gøre at afslutte udredningen inden for en måned, skal patienten have en plan for den videre udredning.

Regionerne vil frem mod 1. september forberede den nye ret til udredning. Region Midtjylland vil sørge for, at flere kan blive hurtigt undersøgt, og sikre mere sammenhængende udredningsforløb, særligt for de komplicerede forløb. For at lykkes med dette skal der være tilstrækkelig kapacitet til diagnostiske undersøgelser, som røntgenundersøgelser og MR-scanninger, så der er hurtig adgang til disse i udredningsforløb.

Fakta om lovgivningen pr. 1. januar og betydningen for patienterne

Lovændringen vedrører alle patienter henvist efter 1. januar 2013, der skal i hospitalsbehandling, undtagen akutte patienter og patienter med kræft eller alvorlige hjertesygdomme. Disse patienter vil fortsat blive behandlet akut eller i henhold til kræft- og hjertepakkerne.
Lovændringen gælder heller ikke for nuværende psykiatriske patienter. Det indgår dog i lovforslaget, at det på sigt skal udvides til psykiatrien.

Lovændringen betyder, at de omfattede patienter fra 1. januar 2013 skal tilbydes behandling inden for to måneder frem for som nu en måned, med mindre deres sygdom vurderes at være alvorlig. I så tilfælde skal der fortsat tilbydes behandling inden for en måned.

Vurderingen af om der er tale om alvorlig sygdom foretages af hospitalslægerne på baggrund af henvisningen fra den praktiserende læge.

Af loven fremgår, at vurderingen af, om der er tale om alvorlig sygdom skal foretages ud fra tre kriterier:

  • At udsigten til væsentlig bedring eller helbredelse forringes betydeligt ved udsættelse af behandlingen med yderligere 1 måned (30 dage)

  • At tilstanden er ledsaget af daglige og stærke smerter med behov for stærk smertestillende medicin, og der er udsigt til, at behandling kan lindre eller fjerne smerterne i væsentlig grad

  • Daglige svære funktionsnedsættelser, hvor der er udsigt til, at behandling kan bedre eller normalisere funktionsnedsættelsen i væsentlig grad. F. eks. manglende mulighed for at bevare beskæftigelse, udføre almindelige og nødvendige personlige gøremål i dagligdagen, personlig hygiejne, fødeindtagelse, forflytning m.v.

Såfremt et eller flere af ovenstående faglige kriterier er opfyldt, og såfremt der ikke er udsigt til spontan bedring, skal patienten tilbydes behandling inden for en måned.