Regionshospitalet Hammel Neurocenter bliver anker for et projekt målrettet unge med erhvervet hjerneskade. Region Midtjylland har af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fået bevilget 21 mio. kr. til projektet fra en særlig pulje på finansloven.

”Bristede drømme” er navnet på Region Midtjyllands projekt for unge med erhvervet hjerneskade.

Midlerne til projektet kommer fra en finanslovspulje på i alt 100 mio. kr., som er afsat til en styrket indsats for unge med hjerneskade.

- Det er meget komplekst at arbejde med hjerneskade hos unge mennesker, da de er i en særlig sårbar situation i overgangen mellem ungdoms- og voksenlivet, hvor en stor del af identitetsdannelsen udvikles. Ofte i denne gruppe er der også problemer med eksempelvis misbrug eller eventuelt en bagvedliggende psykiatrisk lidelse. Det kræver stor grad af koordination med kommune, uddannelsessted, misbrugsrådgivning og så videre, siger Jørgen Feldbæk Nielsen, professor ved Forskningsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Projekt ”Bristede drømme” er inddelt i fire delområder med initiativer for unge, som ikke tidligere har modtaget tilbud om neurorehabilitering.

De fire områder er:

  • Fokus på tidlig udskrivelse med udvidet støtte efter specialiseret neurorehabilitering på Hammel Neurocenter som følge af en svær hjerneskade
  • Unge med en erhvervet let hjerneskade
  • Følger efter hjernerystelse
  • Etablering af et kompetencecenter

Første initiativ er et supplement til den eksisterende specialiserede neurorehabilitering på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

- I forbindelse med udskrivelse af unge med svær hjerneskade etablerer vi en støttende funktion, der kan bidrage til et mere sammenhængende forløb for patienten og sørge for, at overgangene bliver smidigere, og at alle dele af forløbet bliver af høj kvalitet. Vi har især fokus på bedre overgange mellem sektorer, altså eksempelvis mellem hospitalet og de kommunale tilbud, som patienterne bliver udskrevet til. Vi skal kvalificere alle led i kæden, så rehabiliteringsforløbet bliver sammenhængende og af høj kvalitet. Derfor er kommunerne også en vigtig aktør i projektet og i patientforløbene som helhed, forklarer Jørgen Feldbæk Nielsen.

De to følgende initiativer i projektet for unge med let hjerneskade eller med følger efter hjernerystelse er rehabiliteringsprogrammer målrettet netop disse patienter. For unge med let hjerneskade er fokus blandt andet på kognitiv træning. For unge med følger efter hjernerystelse handler det om personlige faktorer og tilbagevenden til en aktiv deltagelse i hverdagslivet. Initiativet udvikles i samarbejde med Center for Funktionelle Lidelser.

- Her skal vi undersøge, om vi gennem en målrettet indsats i form af tilpassede rehabiliteringsprogrammer, kan se en positiv effekt i forhold til de unges funktionsevne og aktiviteter i hverdagen, og på den måde være med til at give bedre livskvalitet, færre smerter og en kontinuerlig kontakt til arbejdsmarked og uddannelse, siger Jørgen Feldbæk Nielsen.

Det fjerde initiativ i projektet er etablering af et kompetencecenter. Kompetencecenteret vil ligge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og drives i samarbejde med Region Midtjyllands Center for Voksensocial. En lang række specialiserede faggrupper leverer ydelserne til kompetencecentret, blandt andet neurologer, neuropsykologer, specialiserede rehabiliteringslæger, psykologer, ergo- og fysioterapeuter og specialpædagoger.

Kompetencecenteret vil desuden spille en rolle i de øvrige tre områder under projektet.

Yderligere oplysninger

  • Professor Jørgen Feldbæk Nielsen, Forskningsenheden, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, tlf. 7841 9043

Fakta Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Regionshospitalet Hammel Neurocenter varetager den højtspecialiserede behandling af patienter med følger efter erhvervet hjerneskade og er Vestdanmarks centrum for forskning, udvikling og uddannelse inden for neurorehabilitering. Siden 2003 har Regionshospitalet Hammel Neurocenter udviklet en internationalt anerkendt forskningsenhed, hvor der i dag er fastansatte professorer og forskningsstab.

Regionshospitalet Hammel Neurocenter rummer fire klinikker med hver deres speciale: Klinik for Tidlig Neurorehabilitering, Kognitik Klinik. Sensomotorisk Klinik og Klinik for Børn og Unge.

Hospitalet har 93 sengepladser, og årligt er ca. 750 patienter indlagt, lige som der gennemføres ca. 1.000 ambulante besøg.

Hospitalsenhed Midt

Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive udgør til sammen Hospitalsenhed Midt.

Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. De fire hospitaler i Hospitalsenhed Midt beskæftiger tilsammen ca. 4.300 medarbejdere behandler årligt flere end 372.000 ambulante patienter og udskriver flere end 45.000 patienter efter indlæggelse.