Ny forskning dokumenterer for første gang, at betændelse i en hjerteklap kan skyldes kræft i især maveregionen. Den viden kan være endnu et skridt på vejen til hurtigere kræftdiagnoser.

Ny forskning dokumenterer for første gang, at betændelse i en hjerteklap kan skyldes kræft i især maveregionen. Den viden kan være endnu et skridt på vejen til hurtigere kræftdiagnoser.

I undersøgelsen har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital fulgt mere end 8000 personer, der var indlagt med betændelse i en hjerteklap fra 1978 til 2008. Patienter med hjerteklapbetændelse blev sammenlignet med normalbefolkningen.

Akut betændelse i en hjerteklap er en alvorlig og livstruende sygdom, der hvert år rammer cirka 500 danskere. I risikogruppen er blandt andet patienter med en kunstig hjerteklap.

Patienter har otte gange højere risiko
- Vores undersøgelse viser, at patienterne havde otte gange højere risiko end normalbefolkningen for at få konstateret kræft inden for de første tre måneder efter en hjerteklapbetændelse. Hjerteklapbetændelse kan altså være et tegn på, at der er underliggende kræft et sted i kroppen, siger lektor og overlæge Reimar W. Thomsen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Han forklarer, at betændelsen kan være en markør for især tarm-, lever- og galdekræft, hvor bakterier kan sprede sig fra en voksende kræftsvulst og nå hjerteklapperne via blodet. Betændelsen kan også være tegn på en generelt immunsvækkelse, der ses ved for eksempel leukæmi.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift American Journal of Medicine.

Læger skal være opmærksomme på risiko for kræft
Den påviste sammenhæng er vigtig at være opmærksom på, når patienter bliver indlagt med hjerteklapbetændelse:

- Det er en markant sammenhæng, og der er vigtigt at læger er opmærksomme på risikoen for underliggende kræft, når de behandler patienter med betændelse i en hjerteklap. For jo hurtigere en kræftdiagnose stilles, jo større chance er der for helbredelse, siger Reimer W. Thomsen.

Han understreger dog, at hjerteklapbetændelse langt fra altid skyldes kræft:
- Selv om kræftrisikoen er forhøjet, er det dog vigtigt, at det var under fem procent af patienter med hjerteklapbetændelse, der viste sig at have kræft inden for de første par år i vores studie, siger han.

Medicin nedsætter ikke kræftrisiko
Forskerne havde også før undersøgelsen en hypotese om, at kraftig og langvarig antibiotisk behandling, som gives ved for eksempel hjerteklapbetændelse, kunne nedsætte kræftrisikoen på den lange bane. Den hypotese kunne de nye forskningsresultater dog ikke bekræfte.

Fakta om forskningsresultaterne: 
  • Risikoen for at få konstateret nyopdaget kræft var otte gange højere end i normalbefolkningen tre måneder efter indlæggelse med betændelse i en hjerteklap.
  • Risikoen for at få konstateret tarmkræft og leverkræft var to til fire gange forhøjet inden for de første fem år.
  • Risikoen for kræftsygdomme som helhed var 50 % forhøjet inden for de første fem år.
  • Efter mere end 5 år var kræftrisikoen let forhøjet.
Yderligere oplysninger
  • Lektor og overlæge Reimar W. Thomsen, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, tlf. 2048 2890 / rwt@dce.au.dk