Region Midtjyllands vision om ”bedre behandling og længere liv til flere med psykisk sygdom” er nu et stort skridt videre i at blive realiseret med udbuddet af et nyt Psykiatrisk Center i Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU).



Region Midtjyllands vision om bedre behandling og længere liv til flere med psykisk sygdom er nu et stort skridt videre i at blive realiseret med udbuddet af et nyt Psykiatrisk Center i Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU).

Der er behov for et forstærket samarbejde mellem behandlingen af de fysiske sygdomme og psykiatrien; blandt andet for at nedbringe den overdødelighed, der er blandt mennesker med psykisk sygdom.

Samtidig er der behov for bedre fysiske rammer, hvor de psykiatriske patienter kan være hovedaktørerne i eget liv og rammerne forbedres om det højtspecialiserede og tværfaglige samarbejde i behandlingen af de psykiatriske patienter.

Nye optimale fysiske rammer vil også give bedre sikkerhed og øget effektivitet i psykiatrien.

Og ikke mindst vil nye fysiske rammer i nærhed til det somatiske hospital optimere forholdene for den forskning, der skal udvikle patientbehandlingen.

- Vi er meget glade for at være kommet så langt med det nye Psykiatriske Center i Aarhus. Nu tager vi det første skridt til at realisere planerne med udbudsbekendtgørelsen. Det er et særdeles spændende projekt med helt unikke perspektiver og en størrelse, som aldrig tidligere er set i Danmark.

- Vi samler det somatiske og det psykiatriske hospital med dette OPP-projekt, siger regionsrådsformand Bent Hansen, Region Midtjylland.

Det Offentlige og Private Partnerskabsprojekt (OPP) omfatter både opførelse af et nyt Psykiatrisk Center på 51.000 m2 ved Det Nye Universitetshospital, som er ved at blive bygget i Aarhus Nord samt overtagelse af bygningerne der i dag huser det eksisterende Psykiatriske hospital i Risskov. Det forventes at nybyggeriet kan stå klar til ibrugtagning ved årsskiftet 2018/19.

Udbuddet er offentliggjort på www.eu-supply.com. Der er tale om et udbud af konkurrencepræget dialog.

Region Midtjyllands forventning er, at den vindende OPP-operatør har ansvar for design, projektering, udførelse og vedligehold af det nye Psykiatriske Center over en 30-årig periode samt finansiering, og at prisen for ejendommen AUH i Risskov indgår som en del af Region Midtjyllands betaling til OPP-operatøren.

- Her er der virkelig tale om et positivt projekt, hvor alle parter kan blive vindere. Projektet lever både op til Regeringens ambitioner om, at der skal ske et øget offentligt og privat samarbejde og det tilfører vækst og nye arbejdspladser lokalt i forbindelse med byggeriet, siger Bent Hansen.

Den endelige igangsætning af byggeriet kræver Regeringens godkendelse.

Fakta

De overordnede mål i udbuddet af det nye Psykiatriske Center er:

  • Et byggeri af høj kvalitet med innovative løsninger
  • Et projekt, som kan understøtte visionen om et sammenhængende patientforløb, hvor somatikken og psykiatrien integreres til gavn for patienter og medarbejdere
  • En hensigtsmæssig klar og entydig ansvars- og risikofordeling, herunder en køberet og købepligt for Region Midtjylland ved kontraktperiodens udløb til en fastsat købesum
  • Et samarbejde mellem Region Midtjylland, brugerne og OPP-leverandøren for at sikre en totaløkonomisk tilgang ved projektering, udførelse og drift af projektet i kontraktens løbetid, på forventeligt 30 år.

Der udvælges tre til fem virksomheder eller konsortier.

Tidsplan
Ansøgning om prækvalifikation skal afleveres inden mandag den 4. marts 2013, kl. 12.00.

Flere oplysninger