Internationalt forskningsprojekt skal teste ny vaccine mod alvorlig hjernebetændelse

5.000 unge og 5.000 forældre til børn i Region Midtjylland får i de kommende uger brev fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. I brevet bliver de unge borgere mellem 10 og 25 år spurgt, om de vil hjælpe forskningen og være med til at forebygge den alvorlige sygdom hjernehindebetændelse (meningitis type B) ved at deltage i et forsøg med vaccination mod sygdommen.

Meningitis type B er en sjælden, men alvorlig sygdom, der især rammer større børn, unge og voksne.

De eksisterende vacciner mod meningitis dækker ikke den udgave af sygdommen, som kaldes type B. Derfor samarbejder forskere og læger i Europa og USA med medicinalfirmaet Pfizer om at udvikle en ny vaccine. Fra Danmark deltager Aarhus Universitetshospital.

Det aktuelle forskningsprojekt skal vise, hvor godt børn og unge tåler vaccinen. Hidtil er vaccinen afprøvet på 2800 personer, og her har det vist sig, at bivirkningerne ved den nye vaccine er de samme som for almindelige vaccinationer. Det vil sige, at nogle får smerte, hævelse og rødme i et par dage på det sted, hvor vaccinen er sprøjtet ind. Nogle oplever let feber, hovedpine og træthed, som også typisk varer nogle dage. De fleste har dog ingen bivirkninger af vaccinen.

Infektionsmedicinsk Afdeling skal bruge i alt omkring 255 forsøgspersoner i alderen 10 – 25 år. Forsøget varer 12 måneder og indebærer fire besøg i afdelingens ambulatorium. Desuden får deltagerne fem telefonopringninger, hvor de skal svare på nogle spørgsmål om deres velbefindende efter vaccinationen.
Forsøget er godkendt af Videnskabsetisk Komité i Region Midtjylland

I en folder, der følger med brevet, kan de unge og deres forældre læse om meningitis type B, om projektet og om betingelserne for at deltage – herunder at det naturligvis er helt frivilligt at være med, og at man altid kan trække sig ud af forsøget uden at skulle forklare hvorfor.

Yderligere oplysninger
Klinisk assistent, læge Mette Elneff Graversen, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, tlf. 7845 2880