Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan patienter med flere diagnoser og kort uddannelse kan få bedre udbytte af behandlingen. Det skal bidrage til øget lighed i sundhed.


Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan patienter med flere diagnoser og kort uddannelse kan få bedre udbytte af behandlingen. Det skal bidrage til øget lighed i sundhed.

Mennesker med flere kroniske sygdomme har ofte mange kontakter i sundhedsvæsenet. Sygdommene er i sig selv en belastning i hverdagen, men de mange behandlinger lægger yderligere byrder på sårbare patienter.

Man ved fra en række undersøgelser, at multisyge patienter klarer sig dårligere i sundhedsvæsenet og meget tyder på at det specialiserede sundhedsvæsen er en af årsagerne til det.

CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland, Danske Patienter og Klinik for Multisygdom er derfor gået sammen om et forskningsprojekt, der skal undersøge sygdoms- og behandlingsbyrde blandt kortuddannede mennesker med multisygdom. Projektet er støttet med 1 mio. kroner fra Regeringens SATS-puljemidler.

Multisyge har særlige behov
Formålet er at kortlægge patienternes særlige behov og strategier, når de skal håndtere livet med flere sygdomme i et specialiseret sundhedsvæsen, hvor hver enkelt sygdom ofte behandles for sig.
- Multisyge er en udsat gruppe i det specialiserede sundhedsvæsen, der behandler de enkelte sygdomme hver for sig. Det er et problem, fordi multisyge patienter derved får en dårligere behandling. Det vil vi gerne være med til at ændre, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Lisbeth Ørtenblad, som er antropolog og seniorkonsulent i CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling fortæller at 30 patienter fra tre steder i landet skal interviewes. Ni af dem skal desuden følges i hverdagen og ved alle deres kontakter med sundhedsvæsenet gennem et halvt år.
- Ved at følge patienterne i deres hverdag, kan vi blive meget klogere på, hvordan de prioriterer, vælger og fravælger de forskellige sundhedstilbud og hvilke barrierer de oplever i samarbejdet med de sundhedsprofessionelle. På den måde kan patienterne hjælpe med at udpege særlige udfordringer i tilrettelæggelsen af behandlingen, siger Lisbeth Ørtenblad.

Mere lighed i sundhed
Projektet fokuserer på kortuddannede patienter, fordi de er særlig udsatte. Ambitionen er at udvikle konkrete anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet kan imødekomme de udfordringer, som denne patientgruppe står overfor. Projektet skal således bidrage til at patienterne får et mere overkommeligt behandlingsforløb, færre afbrudte forløb og dermed bedre udbytte af behandlingen.

Multisygdom

  • er steget fra 33 til 38 procent fra 2006-2010 
  • forekommer hyppigere blandt mennesker med kort uddannelse
  • medfører at færre fastholder et arbejde
  • er mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd
  • i form af mindst fire sygdomme opleves af 22 procent kvinder og 17 procent mænd i alderen 65-74 år

Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2010.

Kontakt
CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling:
Sundhedskonsulent, Mag.art. MPH, Lisbeth Ørtenblad
Tlf: 7841 4056, Lisbeth.Oertenblad@stab.rm.dk

Programleder, Cand.comm, ph.d. Lucette Kirsten Meillier
Tlf. 7841 4312, lucette.meillier@stab.rm.dk