Danmark skal have tre akutlægehelikoptere, der kan dække hele landet døgnet rundt. Prækvalifikationen til udbuddet begynder i dag med regionernes offentliggørelse af udbudsbekendtgørelsen.




Danmark skal have tre akutlægehelikoptere, der kan dække hele landet døgnet rundt. Prækvalifikationen til udbuddet begynder i dag med regionernes offentliggørelse af udbudsbekendtgørelsen.

Fra september 2014 er der tre akutlægehelikoptere på vagt i Danmark døgnet rundt. Den landsdækkende helikopterordning, som blev besluttet i forbindelse med Finansloven 2013, betyder baser i Skive, Billund og Ringsted. Og hvem der skal lande og lette på baserne er nu ved at blive afklaret ved et EU-udbud. I dag begynder prækvalifikationen, som er første nåleøje. Først når interesserede virksomheder er prækvalificerede, kan de deltage i selve udbuddet.

- De fem regioner i Danmark arbejder sammen, og de tre helikoptere bliver til gavn for borgerne i hele landet. Projektet skal opfylde Folketingets ønske om øget tryghed og hurtig hjælp, når behovet opstår, siger Christian Boel, formand, styregruppen for en landsdækkende akutlægehelikopterordning.

- Der er ingen tvivl om, at projektet er af en størrelse, som vækker interesse uden for landets grænser, og vores opgave er at sikre den bedste løsning til danskerne, siger Christian Boel.

I den kommende landsdækkende ordning, skal akutlægehelikopterne primært dække det område de er stationeret i. Men ved behov kan helikopterne i princippet sættes ind overalt i landet.

De tre akutlægehelikoptere ventes at være i drift i september 2014.

Flere oplysninger 
  • Christian Boel, formand, Styregruppen for en landsdækkende akutlægehelikopterordning, tlf. 2374 9162
Fakta
  • Den landsdækkende akutlægehelikopterordning administreres af regionerne og bliver, som de nuværende akuthelikopterordninger, disponeret af regionernes AMK-vagtcentraler. 
  • De tre helikoptere bliver et supplement og en integreret del af regionernes samlede præhospitale indsats med ambulancer, akutlægebiler og akutbiler mv. 
  • På finansloven er der i 2013 afsat 41,4 mio.kr. og i 2014 126,7 mio.kr. til etablering af en landsdækkende akutlægehelikopterordning med tre døgnbemandede helikoptere. Beløbene skal dække både vederlag til operatør og regionernes driftsudgifter. 
  • Udbuddet gennemføres som et fælles regionalt udbud med Region Midtjylland som udbudsansvarlig. 
  • Fristen for ansøgning til prækvalifikation er den 22. april
  • kl. 12. Udbudsmaterialet sendes ud i maj måned 2013, og tidsplanen for udbuddet offentliggøres i den forbindelse. 
  • Her ligger udbudsbekendtgørelsen: www.udbud.rm.dk