Hospitalsenheden Horsens har nedbragt dødeligheden ved blodforgiftning med hele 35%


Som et led i projekt Patientsikkert Sygehus har Hospitalsenheden Horsens nedbragt dødeligheden ved blodforgiftning med hele 35%.

I samarbejde med Patientsikkert Sygehus har Hospitalsenheden Horsens indført en såkaldt ”blodforgiftningspakke”, der i dagligdagen er med til at redde liv. Pakkens indhold består i, at der skal ske nogle helt bestemte ting – eksempelvis at patienten får antibiotika inden for 1 time.For den enkelte patient betyder dette en større chance for at undgå yderligere komplikationer, og i værste tilfælde dødelig udgang.

Blodforgiftning (sepsis) er en af de hyppigste dødsårsager på intensive afdelinger. Det skønnes, at 12.000 danskere udvikler blodforgiftning hvert år, og at ca. 2.000 dør heraf. Dødeligheden er 30-50% for patienter med blodforgiftning og 50-60% for patienter med den mest alvorlige form for blodforgiftning.

På Hospitalsenheden Horsens har vejen til de gode resultater været simple redskaber som eksempelvis uddannelse, lommekort og en tjekliste for behandlingen inden for de første 6 timer. International forskning viser, at succesfuld behandling efter fastlagte retningslinjer inden for de første seks timer reducerer dødeligheden – dette har man nu også vist i Horsens. Et tværfagligt netværk på tværs af hospitalets afdelinger har stået for indførelsen af pakken.

I løbet af projektet er antallet af patienter, der får meget hurtig relevant behandling steget markant, og i international sammenhæng er tallene bemærkelsesværdige. Faktisk præsenterer Hospitalet resultaterne på en international kvalitetskonference i London d. 17-19. april 2013. Overlæge Elsebeth Haunstrup fra intensivafdelingen siger:

- Internationale rapporter har erfaret at sepsis er et vanskeligt område at arbejde med, idet det kræver en god tværfaglig organisation, som vi her på Hospitalsenheden Horsens har fået opbygget. Vi har med sepsis-pakken opnået rigtig flotte resultater, og det er vi meget stolte af .

Projekt Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed og udføres med ekspertbistand fra det amerikanske Institute for Healthcare Improvement. Projektet slutter ved udgangen af 2013. På Hospitalsenheden Horsens er man fast besluttet på at vedligeholde de gode resultater projektet har medført.

Hospitalsenheden Horsens er sammen med fire andre danske sygehuse en del af den helt ekstraordinære indsats for at optimere patientsikkerheden. De deltager i projektet Patientsikkert Sygehus, som finder sted 2010-2013. Projektsygehusene har som ambition, at det ikke bare skal være sikkert, men 'Helt sikkert - hver gang' at være indlagt på sygehuset.

Projektsygehusene har sat sig som mål at reducere antallet af dødsfald med 15% og utilsigtede skader med 30% ved at implementere kliniske pakker der introducerer en række systematiske og konsekvente anvendelser af alle elementer i en pakke tilbydes patienter den optimale behandling og pleje.

Mere information