Ingen drømmer som patienterne om at blive raske igen og ingen kender deres eget helbred så godt som patienterne. Derfor har Region Midtjyllands regionsråd i dag sendt et forslag til en ny Sundhedsplan i høring, hvor det er patienterne der bestemmer.

Patienter og pårørende bliver på mange måder betragtet som de virkelige eksperter i det forslag til ny sundhedsplan, som regionsrådet i Region Midtjylland i dag har sendt i høring. Høringen varer indtil 21. juni og den færdige plan skal bruges til at målrette det midtjyske sundhedsvæsens ydelser og justere væsenets måde at fungere på. Målet er at borgere og patienter får mest mulig sundhed for indsatsen.

”Det sundhedsfaglige personale er specialister i sygdomme og behandlinger.
Jeg er specialist i mig.”


Sund indflydelse
- Vi ved jo, populært sagt, at informerede og engagerede patienter er mere tilfredse og får mere ud af behandlingen. Derfor er vores fælles ansvar for sundhed blevet krumtappen i forslaget til sundhedsplanen, siger Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland.

Hovedspor i sundhedsplanen
Forslagets hovedoverskrift ”Fælles ansvar for sundhed” afspejler, at kommuner, hospitaler og praktiserende læger deler ansvaret for opgaven med borgere og patienter. Parterne er gensidigt afhængige og skal derfor udvikle en fælles tankegang, der anerkender og gør brug af hinandens styrker.

- Dels skal sundhedsprofessionelle give patienterne mulighed for at tage bolden. Dels skal patienterne også turde tage den. De skal vænne sig til at tage det ansvar, de kan, vil og er trygge ved at bære, siger Bent Hansen.

”Jeg har jo i forvejen det fulde ansvar for mig selv og min sundhed, når jeg ikke fejler noget, så hvorfor skal jeg
ikke være medansvarlig, hvis jeg bliver syg?”

 

Klog af at lytte
Det virker måske ironisk, at forslaget til sundhedsplan har fokus på patientinddragelse. Alle sundhedsprofessionelle arbejder jo i forvejen for patientens bedste. Men der er fra alle sider store krav til ansatte, der på en og samme tid skal holde sig indenfor kliniske retningslinjer, standardiserede pakkeforløb, praktiske muligheder, økonomi – og patientens ønsker.

Imidlertid er der talrige eksempler på, at dialogen med patienterne er afgørende. En international undersøgelse har fx vist, at 71 % af læger tror, at kvinder med brystkræft først og fremmest er optaget af, at beholde brystet. Havde dialogen været bedre, kunne lægerne have erfaret, at det faktisk blot 7 % af kræftramte, der har brystbevarende operation som topprioritet.

Fakta
Forslaget til ny sundhedsplan er i høring indtil den 21. juni 2013. Når høringsparterne har reageret med forslag til evt. forbedringer, får regionsrådet et endeligt forslag til politisk behandling i oktober måned 2013.

Hent sundhedsplanen her!

Flere oplysninger

  • Regionsrådsformand Bent Hansen (S), tlf. 7841 0010 / 4031 3707
  • Koncerndirektør Ole Thomsen, tlf. 7841 0040 / 2146 9807