Region Midtjylland har undersøgt, hvorfor to reddere var usikre på, hvor ambulancen skulle køre hen.


Region Midtjylland har undersøgt, hvorfor to reddere blev usikre på, hvor patienten skulle køres hen.

Borgere, der har brug for hjælp i forbindelse med alvorlig ulykke eller livstruende sygdom, ringer 112. På AMK-vagtcentralen modtager en sundhedsfaglig visitator opkaldet og foretager sundhedsfaglig visitation, hvor det vurderes, hvor hastende og alvorlig den enkelte borgers situation er.

I den konkrete sag vurderer den sundhedsfaglig visitator i AMK-vagtcentralen, at der er tale om en hastende, men ikke livstruende situation (hastegrad B). Der bestilles derfor en ambulance uden udrykning til adressen, som er fremme efter 18 minutter (kl. 21.53).

Kl. 22.06 kører ambulancen fra adressen ved Lyne i retning mod Esbjerg, da ambulancepersonalet vil imødekomme patientens ønske om at blive kørt til Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, der samtidig er nærmeste akutmodtagelse fra adressen. Ambulancepersonalet kontakter AMK-vagtcentralen og meddeler dette.

AMK-vagtcentralen oplyser ambulancepersonalet om, at patienten ifølge Region Midtjyllands visitationsretningslinjer skal køres til nærmeste akuthospital inden for regionen, når der ikke er tale om en livstruende eller muligt livstruende situation. I dette tilfælde er det Regionshospitalet i Herning. Der afviges kun fra dette i tilfælde, hvor en læge har visiteret patienten til et andet hospital.

Ambulancen kontakter derefter hospitalsvisitationerne på hospitalerne i Esbjerg og Herning, og da den har kørt få kilometer fra optageadressen, holder den stille i seks minutter (fra kl. 22.12 til kl. 22.18). Herefter vender den om og kører mod Regionshospitalet Herning.

Dette forløb er dybt beklagelig. Hvis ambulancepersonalet er i tvivl om hvilket hospital, der skal køres til, skal de rette henvendelse til AMK-vagtcentralen. Herfra kan de få AMK-lægens afgørelse. I sådanne situationer skal ambulancepersonalet ikke holde stille, men påbegynde kørsel i retning mod det akuthospital, der fremgår af visitationsretningslinjerne.

Det skal understreges, at hvis det vurderes, at der er tale om en livstruende eller muligt livstruende situation (hastegrad A), skal patienten ifølge Region Midtjyllands visitationsretningslinjer altid køres til nærmeste akuthospital, uanset regionsgrænse. Der afviges kun fra dette i tilfælde, hvor en læge har visiteret patienten til andet hospital, eksempelvis ved behov for højtspecialiseret behandling.

Det er beklageligt, at der er gået tid med at finde ud af dette undervejs. Det er AMK-vagtcentralen, der visiterer. I dette tilfælde har redderne ikke fulgt retningslinjerne. Og Præhospitalet vil på baggrund af sagens forløb drøfte procedurerne med ambulanceentreprenøren og øvrige samarbejdsparter med henblik på at undgå lignende situationer i fremtiden.