Mangel på realisme fra de praktiserende lægers organisation (PLO) får regionerne til at opsige overenskomsten pr. 1. september 2013. OPDATERING: Regeringen sender lovforslag i høring.


Mangel på realisme fra de praktiserende lægers organisation (PLO) får regionerne til at opsige overenskomsten pr. 1. september 2013.

OPDATERING:
Regeringen sender lovforslag i høring.

- Vi oplever, at PLO modarbejder vores mål om at sikre borgerne ensartet høj kvalitet, lægedækning i hele landet og sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen. Vi skal leve op til de krav om bedre styring og gennemsigtighed, som blandt andet har været fremført af Rigsrevisionen, og kan ikke leve med den overenskomst, der gælder i dag. Derfor har vi set os nødsaget til at opsige aftalen, siger Jens Stenbæk, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).

Netop de praktiserende læger har en nøglerolle i regionernes bestræbelser på at styrke kvaliteten i sundhedsvæsenet.

- De praktiserende læger kan styrke kvaliteten, aflaste sygehusvæsenet og sikre nærhed og tryghed for borgerne, men det kræver, at PLO ikke lægger hindringer i vejen for et samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen, siger Jens Stenbæk om baggrunden for opsigelsen.

Mere sundhed for pengene
Ligesom det sker i resten af sundhedsvæsenet, vil regionerne sikre borgerne en ensartet og kvalificeret lægehjælp og mest mulig sundhed for deres skattepenge. Derfor skal de alment praktiserende læger dokumentere kvaliteten af den behandling, patienterne får. Der skal mere styr på fagligheden, og alle borgere skal have samme muligheder for at kunne få fat i deres praktiserende læge. Tilgængeligheden i almen praksis er en grundsten i organiseringen af sundhedsvæsenet og en forudsætning for effektiv forebyggelse og tidlig opsporing.

- Regionernes styring efter kvalitet skal fremtidssikre hele sundhedsvæsenet - også almen praksis - og vi har brug for, at PLO bakker op om at sikre patienterne den bedste behandling, siger Jens Stenbæk.

Samtidig ønsker regionerne at imødekomme Rigsrevisionens kritik af, at der ikke er tilstrækkelig mulighed for at styre udviklingen i almen praksis. Men PLO har ikke været lydhør overfor kritikken fra Rigsrevisionen og har ikke været villige til at indgå i reelle forhandlinger om en ny overenskomst for almen praksis.

Hvad nu?
Vilkårene i overenskomsten er gældende frem til 1. september 2013. I den periode skal de praktiserende læger leve op til deres forpligtelser i forhold til deres patienter. Når overenskomsten er opsagt, har sundhedsministeren mulighed for at gribe ind og give lægerne mulighed for at arbejde videre på vanlig vis, også efter at overenskomsten er opsagt. Regionerne forventer derfor ikke, at borgerne vil opleve de store konsekvenser af opsigelsen.

Læs mere:

Fakta om almen praksis (pdf) - faktanotat
Q&A vedr. opsigelse af aftale om almen praksis (pdf)
Regionernes visioner for almen praksis (pdf)

Regeringens lovforslag.  

Læs mere om adgang til almen praksis på www.sundhed.dk/opsagt-aftale

Læs mere om regionernes krav til overenskomstforhandlingerne på www.regioner.dk

Flere oplysninger:
Formand for RLTN, Jens Stenbæk, kan kontaktes på tlf. 20 37 11 98