Aarhus Univeristetshospital og Aarhus Universitet får 15 mio. kr.af Højteknologifonden til at udvikle bedre røntgenbilleder.


Forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital modtager onsdag den 26. juni 2013 15 millioner kroner fra Højteknologifonden.

Pengene skal give Danmark en teknologisk førerposition inden for området ved til at udvikle en integreret billeddiagnostisk platform, der højner kvaliteten af nye kunstige hofte- og knæled.

Flere og flere får opereret hofter og knæ. Og selvom de fleste proteser fungerer godt, mangler der et effektivt system, som kan sikre kvaliteten af nye produkter og operationsteknikker. Med millionbevillingen skal Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og teknologivirksomheden NRT nu i gang med at udvikle en billeddiagnostisk platform, som kan få stor betydning for, hvor lang tid kunstige hofter og knæ kan overleve.

- Vi vil kunne følge vores patienter med langt større sikkerhed og præcision, end vi kan i dag. Samtidig vil projektet på sigt kunne medføre betydelige besparelser på sundhedsområdet og yderligere medvirke til at nedsætte antallet af alvorlige komplikationer efter kunstige led er blevet sat ind, forklarer professor Kjeld Søballe fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital.

Danmark på verdenskortet
De sidste 20 år har forskere på blandt andet Aarhus Universitet arbejdet med at udvikle stereorøntgen (RSA), men indtil videre er RSA kun brugt i mindre målestok i forskningen. Bevillingen gør det muligt at udvikle videre på RSA. Ambitionen er at gøre teknologien automatisk, så den kan bruges til at analysere store befolkningsmængder og indgå i den kliniske praksis.

- RSA giver meget præcise 3D målinger og mulighed for at vurdere, om der over en periode er slid, løsning eller stabilitet i leddene. Og det giver os mulighed for at finde og afskaffe proteser, som ikke lever op til de resultater, der forventes. Vi vil tidligt kunne finde og følge patienter, som senere vil få problemer med deres ledprotese. Det vil betyde et stort fremskridt for dansk ortopædkirurgisk forskning og resultaterne vil få international betydning inden for kirurgi i ledproteser, siger adjunkt, læge, ph.d. Maiken Stilling, Aarhus Universitet.

Maiken Stilling og Kjeld Søballe glæder sig over bevillingen, som for alvor vil sætte Danmark på verdenskortet inden for behandlingen af hofte- og knæimplantater.

- Det er fantastisk og det vil uden tvivl både fremme forskningen på området og behandlingen af patienterne, siger Kjeld Søballe.

Projektet har et budget på 25 millioner kroner, og med bevillingen fra Højteknologifonden er hele budgettet dækket.

Yderligere oplysninger
  • Professor Kjeld Søballe, Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Afdeling E, THG, tlf. 8949 7425 / keld@soballe.com