17-07-2013

I disse år har Region Midtjylland gang i en række større byggerier, der om få år skal sikre et supermoderne hospitalsvæsen. Regionen stiller sociale klausuler, når byggeopgaverne udbydes. Det giver plads til lærlinge, som sikrer fremtidens byggebranche.


Gnisterne springer lystigt, mens vinkelsliberen hviner sig gennem den brede metalskinne. En skæv stump metal giver slip og rammer betongulvet, inden Mogens Ebbesen lægger vinkelsliberen fra sig for at inspicere snittet på kabelbakken foran.
Den 29-årige viborgenser er blot én af de mange lærlinge, som har deres daglige gang på byggepladsen ved Søndersø, hvor Regionshospitalet Viborg for tiden er i gang med en omfattende til- og ombygning af Vestdansk Center for Rygmarvsskade.


For Mogens Ebbesen og Nicolai Andersen er elektrikerfaget en perfekt blanding af selvstændige opgaver, fysisk arbejde og samarbejde med andre faggruppe. Begge er i voksenlære hos B-E Installationer og er for tiden med til at bygge Vestdansk Center for Rygmarvsskade ved Søndersø i Viborg.

Her har netop lærlinge fra begyndelsen være et af fokusområderne, og samtlige entreprenører har som en del af aftalen med hospitalet forpligtet sig til at lade mindst seks procent af håndværkerne på pladsen være lærlinge. På den måde ønsker Regionshospitalet Viborg at medvirke til skabe job og lærepladser for de unge. En mission, der møder stor opbakning fra Mogens Ebbesen. Han er i voksenlære hos B-E Installationer og er ikke i tvivl om, at de sociale klausuler kan være med til at sikre flere lærepladser i byggebranchen.

- Jeg har selv oplevet, hvor svært det kan være at finde en læreplads. Der skulle rigtig mange ansøgninger til, før det lykkedes for mig, fortæller Mogens Ebbesen, som flyttede fra Aarhus til Viborg for at komme i voksenlære hos B-E Installationer.

Ved siden af ham nikker 37-årige Nicolai Andersen, som også er voksenlærling hos det viborgensiske installatør-firma.
- Det er en rigtig god idé med de sociale klausuler, for det kan være med til at skabe mere fokus på lærlinge og få flere firmaer til at oprette lærepladser, vurderer han.

Med i alle opgaver
Mens minigravere og høje kraner brummer løs på byggepladsen udenfor, har Nicolai Andersen og Mogens Ebbesen travlt med det indledende el-arbejde i de eksisterende bygninger. Her er de gamle lofter og gulve blevet skrællet af, og håndværkerne er godt i gang med genopbygningen af et mere moderne center.
For de to voksenlærlinge er opgaven blandt andet at sikre den elmæssige infrastruktur med brede kabelbakker, som skal bane vejen for strøm til de mange installationer i det teknisk tunge hus.

- Som lærling er det en rigtig spændende byggeplads at være på. Dels får vi lov at være med fra begyndelsen og følge byggeriet hele vejen, og dels er det så stort et byggeri, at vi kan prøve nogle ting af, som man ikke får mulighed for, når der skal bygges private parcelhuse og den slags, forklarer Nicolai Andersen.

Selv om han og Mogens Ebbesen begge er under oplæring får de langt hen ad vejen lov til at udføre arbejdet selv og prøve kræfter med mange forskellige opgaver. Det er nødvendigt, hvis man vil uddanne dygtige håndværkere, mener elektriker Tage Nielsen, der er B-E’s sjakbajs på byggepladsen ved Søndersø.

- For det er jo sådan, de lærer det. Og hvis tingene ikke er i orden, får de lov at lave det hele om igen, så de ved, hvordan det skal gøres, fortæller Tage Nielsen, som løbende tjekker kvaliteten af lærlingenes arbejde, så han er helt sikker på, at alt er lavet korrekt.

Lærlinge på dagsordenen
For byggeleder Martin Vestergaard Sørensen fra rådgiverfirmaet Moe er en af opgaverne at holde øje med, at de enkelte entreprenører overholder aftalen om lærlinge på byggepladsen. Derfor tager han punktet op på samtlige byggeledermøder, hvor antallet af lærlinge hos tømreren, vvs’eren, elektrikeren og de øvrige håndværksmestre bliver sirligt noteret.

- Det er et krav, vi tager meget alvorligt. Derfor kontrollerer vi det løbende, forklarer Martin Vestergaard Sørensen, som typisk kan notere mellem to og ti lærlinge ad gangen på pladsen ved Søndersø.
 
Han fornemmer samtidig, at netop de mange lærlinge gør noget ved en byggeplads som den ved Vestdansk Center for Rygmarvsskade.
- Det giver en særlig positiv energi, når man har så mange lærlinge på pladsen, mener han.


Sociale klausuler er en af betingelserne, når entreprenørerne byder ind på byggeriet af eksempelvis Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Ved at forpligte håndværksmestrene til at lade en bestemt andel af håndværkerne på pladsen være lærlinge, håber Hospitalsenhed Midt at kunne bidrage til tilstrækkelig lærepladser til de unge.

For Mogens Ebbesen og Nicolai Andersen er det mest positive dog, at byggeriet og den medfølgende sociale klausul sikrer en læreplads og masser af erfaring til dem og de øvrige lærlinge. Og når Vestdansk Center for Rygmarvsskade til foråret står klar til indflytning vil de to lærlinge ranke ryggen, når de kører forbi.

- Det er jo på en måde vores byggeri. Det er noget af det fede ved at være håndværker – at man kan sige, at dét har man været med til at lave, smiler Mogens Ebbesen, inden han vender tilbage til arbejdet.


Fakta om sociale klausuler
• Som en del af en udbudskontrakt kan en bygherre indføre en social klausul med eksempelvis krav om en bestemt andel lærlinge på byggepladsen
• Region Midtjylland besluttede forud for byggeprojekterne på regionens hospitaler at indføre et krav om mindst 3-6 procent lærlinge
• Hospitalsenhed Midt har i forbindelse med byggeriet af Vestdansk Center for Rygmarvsskade ved Regionshospitalet Viborg valgt at stille krav om hele 6 procent lærlinge på byggepladsen
• Klausulen skal skabe lærepladser til de unge og være med til sikre, at der også fremover er veluddannede håndværkere i byggebranchen 


Fakta om Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR)
• VCR er en del af Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg og er selvstændigt beliggende ned til Søndersø i Viborg
• Centret er specialiseret i genoptræning og rehabilitering af patienter, som på grund af rygmarvsskade er blevet lamme i ben og/eller arme
• Centret tager imod patienter fra hele Jylland og Fyn
• For tiden er VCR under om- og udbygning for godt 100 mio. kr.
• Byggeriet skal resultere i et center med 33 enkeltsengsstuer med eget bad og toilet samt to træningslejligheder, moderne træningsfaciliteter, ambulatorier og varmtvandsbassin
• Det nye center skal stå færdig i foråret 2014
• Byggeriet er en del af kvalitetsfondsprojektet ved Regionshospitalet Viborg, som også rummer et nyt akutcenter, en omfattende ombygning og det allerede indviede p-hus