Region Midtjylland etablerer den 1. september 2013 landets første palliative døgnvagt til alvorligt syge og døende.




Region Midtjylland etablerer den 1. september 2013 landets første palliative døgnvagt til alvorligt syge og døende.

Lægevagt, hospitalslæger, sygeplejersker på hospice og den kommunale hjemmepleje kan fra 1. september, døgnet rundt ugens syv dage søge rådgivning hos en specialiseret palliativ læge fra ét af regionens palliative team. To læger vil være på vagt og dækker henholdsvis den østlige og den vestlige del af regionen.

Hidtil har denne rådgivning fra specialistniveauet kun kunnet indhentes fra kl. 8.00 til 15.30 på hverdage.

Danmarks første
Region Midtjylland er hermed den første region, der realiserer dette punkt i Kræftplan III og håbet er, at vagten kan medvirke til at undgå genindlæggelser og opslidende transporter af alvorligt syge medborgere.

- Jeg er glad for, at vi er kommet i mål med ordningen, som Regionsrådet besluttede at realisere, da vi sidste år lagde budget for 2013, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Bent Hansen mener, at døgnvagten kan være med til at sikre, at meget syge - og måske døende patienter - får den bedste pleje og behandling, uanset om de opholder sig i eget hjem, på hospital eller på hospice.

Opbakning fra læger
Også de palliative læger er positive over for løftet i kvaliteten af patientbehandlingen. En af de læger, der skal indgå i vagten, overlæge Bodil Abild Jespersen fra Aarhus Universitetshospital udtrykker det således,

- Alle alvorligt syge patienter i regionen kan nu døgnet rundt få gavn af den faglige ekspertise til lindring af smerter og andre plagsomme symptomer.

Den palliative vagt afvikles i første omgang som forsøg i et år.

Fakta

  • Palliation anvendes om den professionelle, tværfaglige indsats for at forebygge og lindre lidelse hos mennesker ramt af livstruende sygdom (f.eks. lungesygdom, hjertesvigt, kræft eller nyresygdom)

Flere oplysninger