Aarhus Universitetshospital skal effektivisere med otte procent og nedlægge 163 senge

Aarhus Universitetshospital er blevet pålagt at effektivisere med 8 procent i forbindelse med at hospitalet samles under fælles tag i Skejby. Hospitalet skal klare sig med færre senge, og flere patienter skal behandles ambulant. Alle personalegrupper bliver berørt af effektiviseringskravet.

- Vi havde gerne set, at de fordele, som sammenflytningen giver, kunne omsættes til yderligere kvalitetsforbedringer, men staten har ved bevillingen til byggeriet krævet, at vi afleverer 8 procent i effektivisering, dels som kontante udgiftsreduktioner og dels som øget aktivitet uden yderligere tilførsel af ressourcer. Det er en opgave, vi skal løse med fokus på patienterne, siger hospitalsdirektør Gert Sørensen.

Effektiviseringskravet på 8 procent svarer til 475 mio. kr. Frem mod 2019 skal der lukkes 223 senge på afdelingerne, men samtidig oprettes der 60 senge i Fælles Akut Afdeling, så den reelle sengereduktion bliver 163 senge.

Hospitalsledelsen har derfor orienteret afdelingsledelser og centerledelser om en samlet plan for effektiviseringsprojekter, som skal sættes i gang i 2014 og 2015, og samtidig sendt planen til HovedMEDudvalget (HMU). I de første år rammer effektiviseringstiltagene især plejepersonale og sekretærer, men alle faggrupper vil blive berørt af effektiviseringer frem mod 2019.

Det største enkelttiltag er en plan for reduktion af senge, men der er også forslag om besparelser begrundet i it-effektiviseringer, bedre indkøbsaftaler og billigere transport. Hospitalsledelsen vil efter en drøftelse i HMU træffe beslutning om planen 1. oktober.

Vi tager udgangspunkt i patienterne

Effektiviseringerne bliver en meget stor udfordring, bl.a. fordi 1/3 af hospitalet forbliver i eksisterende bygninger i Skejby. Alle afdelinger får dog i fremtiden gavn af nærhed og fælles systemer.

- Vi kan ikke effektivisere 8 procent ved at løbe stærkere. I stedet skal vi indrette os sammen, så vi udnytter fælles løsninger, teknologi og nærheden bedst muligt, siger Gert Sørensen.

Patienternes tid skal udnyttes optimalt, ventetid skal reduceres til et minimum. Digitale løsninger skal udnyttes, så patienterne i højere grad kan betjene sig selv. Og øgede åbningstider i ambulatorier skal øge fleksibiliteten for patienterne. Det kræver, at patientforløb, arbejdsrutiner, kompetencer og organisering tilpasses til de nye vilkår og fysiske rammer.

Det er nødvendigt at starte denne proces allerede nu, dels fordi hospitalets økonomi kommer under stort pres de kommende år, og dels fordi de store ændringer ikke kan gennemføres fra den ene dag til den anden. Samtidig kræver det tid at sikre de bedste muligheder for omplacering af medarbejdere.

- Ved at starte i god tid er forhåbningen, at vi kan gennemføre en stor del af effektiviseringerne uden afskedigelser, siger Gert Sørensen.

Sengelukninger og effektiviseringer

Hospitalsledelsens plan lægger op til, at sengereduktionerne starter med nedlæggelsen af netto 56 senge i 2014 ved, at der nedlægges 91 senge i stamafdelingerne og oprettes 35 senge i Fælles Akut Afdeling. Senere vil hospitalsledelsen gennemgå mulighederne for at effektivisere bl.a. læge-vagtlag.

I forbindelse med byggeriet satses der på it som et af flere strategiske redskaber, der skal skabe mulighed for større effektivitet. I hospitalsledelsens planer indgår derfor en besparelse på 15 mio. kr. i 2014 og 30 mio. kr. fra 2015 på baggrund af nye it-værktøjer. Eksempelvis indføres digital diktering integreret til EPJ, digital indkaldelse af patienter samt ankomstregistrering for alle ambulante besøg i løbet af det næste år. Det giver effektiviseringsmuligheder på sekretær-området, men der vil også være færre udgifter til papir, print, kuverter og porto.

Endelig er der forslag om besparelser på fragt (MidtTransport), indkøbsaftaler, administration og en række centrale puljer. I alt arbejdes der frem mod 2019 på at udvikle og gennemføre 42 effektiviseringstiltag for at leve op til kravet om en effektivisering på 8 procent.

Læs også: