Medicin- sygeplejerske- og jordemoderstuderende får ansvaret på afsnit. Kæmpe læringsgevinster kan høstes i patientsikkert miljø.




Medicin- sygeplejerske- og jordemoderstuderende får ansvaret på afsnit. Kæmpe læringsgevinster kan høstes i patientsikkert miljø.

- Det er ikke alene det første af sin art på dette hospital, i denne region, i dette land – men det første obstetriske studieafsnit World Wide. Det er imponerende, og det er noget I kan være stolte af, sagde chefsygeplejerske i Hospitalsenheden Vest Ida Götke, efter hun havde svunget en gylden skalpel over det røde bånd og indviet det tværfaglige Obstetriske studieafsnit på svangre - barselsafsnittet i Herning.

Ny sammensætning af faggrupper
Afsnittet står på skuldrene af studieafsnittet hos ortopædkirurgien i Holstebro. Her har studerende fra sundhedsfaglige uddannelser på bachelorniveau eller derover ansvaret for behandlingen af patienterne i et afsnit, men det er første gang, man prøver den sammensætning af faggrupper, som er på barselsgangen. Patienter med tilknytning til studieafsnittet er kvinder og familier efter planlagte kejsersnit.

Fortæl mig, og jeg glemmer, vis mig, og jeg husker det måske, inddrag mig, og jeg forstår.

Benjamin Franklins citat udgjorde et passende ordvalg, da chefjordemoder Ann Fogsgaard skulle sætte ord på, hvorfor man har valgt at oprette et studieafsnit på barselsgangen. I grundideen bag studieafsnittet ligger, at sygeplejerske-, jordemoder- og medicinstuderende arbejder tæt sammen og har det daglige ansvar for patienternes forløb.

Mærker ansvaret
- Fremfor på en almindelig afdeling, får de jordemoderstuderende det ud af at være her, at de udvikler deres evne til at planlægge og tilrettelægge patienternes forløb fra start til slut. De mærker, hvordan det er at have ansvaret. Og man lærer bare utrolig meget mere, når man har ansvaret. Det er vigtigt, at det kan ske i trygge rammer. Så der er vejledere tilstede, og der er masser af supervision, forklarer Ann Fogsgaard.

Det giver de studerende roen til at være opsøgende i samarbejdet med hinanden. Normalt går den jordemoderstuderende sammen med jordemoderen, den medicinstuderende med lægen og den sygeplejerskestuderende med sygeplejersken. De har ikke en nødvendig daglig dialog. Og samarbejdet bliver aftalt af deres vejledere. Men på studieafsnittet er det anderledes.

- De arbejder rigtig tæt sammen, og de er hinandens primære kontakt, siger, Ann Fogsgaard.

Også for de medicinstuderende er der for alvor noget at komme efter i det nye studieafsnit og det første kuld starter i afsnittet mandag d. 9. september:

Væk med bøgerne
- Vi åbner studieafsnittet samtidig med at kandidatuddannelsen i medicin ændrer karakter. Der er mere fokus på det kliniske frem for det boglige og en større forventning om, at lægerne er mere klar end tidligere til at ”være læger”, når de kommer ud på hospitalerne efter universitetet. De skal ikke ud og ”gå føl,” og her får de en unik chance for at opleve følelsen af at have et ansvar, siger ledende overlæge Carsten Byrjalsen.

Forventninger er virkelig store til det nye studieafsnit og den uddannelsesansvarlige jordemoder på afsnittet, Birgitte Mørk Kvist er sig sit ansvar bevidst:

- Det er jo givet, at man er bedst, når man er de eneste. Udfordringen ligger i at blive ved med at være gode. Det forpligter vi os selv på. Derfor skal vi arbejde hårdt på at evaluere og kigge det hele efter i sømmene. Vi skal dokumentere, hvad det er, der virker og hvorfor, så vi kan blive ved med at udvikle os, siger Birgitte Mørk Kvist. 

Flere informationer
  • Chefsygeplejerske, Hospitalsenheden Vest, Ida Götke 7843 8520
  • Chefjordemoder, Hospitalsenheden Vest, Ann Fogsgaard 3035 1032
  • Ledende overlæge, Hospitalsenheden Vest, Carsten Byrjalsen 7843 4610
  • Uddannelsesansvarlig jordemoder, Hospitalsenheden Vest, Birgitte Mørk Kvist på 7843 4701