Danske hospitaler kan nu se frem til en it-løsning til sporing af mennesker og udstyr.



Flemming B. Thomsen, Group Senior Vice President, Systematic og Ole Thomsen, direktør, Region Midtjylland /Foto: Poul Nyholm / RG-DNU

Danske hospitaler kan nu se frem til en it-løsning til sporing af mennesker og udstyr.

I fredags, den 6. september, underskrev Region Midtjylland og Systematic en kontrakt, som er en rammeaftale for alle fem danske regioner. I første omgang skal løsningen implementeres på Det Nye Universitetshospital i Skejby i sommeren 2015.

En medarbejder på et dansk hospital bruger i gennemsnit 12 minutter pr. vagt på at lede efter kollegaer og udstyr på hospitalet. Ved at indføre teknologi, der kan spore og identificere mennesker og udstyr overalt på hospitalet, kan der spares tusinder af spildte timer hver dag på de danske hospitaler.

På vegne af de fem danske regioner har Region Midtjylland underskrevet en rammeaftale med Systematic, som nu skal stå for at udvikle en generisk it-løsning til sporing. Det sker efter et udbud i form af en projektkonkurrence, som Region Midtjylland annoncerede i februar 2013. Rammeaftalen gælder for seks år med mulighed for forlængelser. I første omgang skal sporingsløsningen tages i brug på Det Nye Universitetshospital i Skejby, og denne leverance har en værdi af 36 millioner kroner. Rammeaftalen betyder, at de øvrige danske regioner kan købe sporbarhedsløsningen til en kendt pris og uden at skulle i udbud.

Sparer spildtid på hospitalerne
Visionen for de danske regioner er at skabe hospitaler, hvor personale og it-systemer kender positionen af mennesker, udstyr og varer, så man derigennem kan spare spildtid for både personale og patienter. Det vil give større sikkerhed for, at udstyr og varer når frem til rette sted i rette tid. Desuden kan analyser af sporingsdata danne grundlag for at optimere på en lang række områder, såsom disponering af senge, lagerstyring og generelt en højere kvalitet i de kliniske processer. Projektet er initieret ud fra et ønske om at øge produktiviteten og kvaliteten i hospitalsdriften ved at fokusere på it-understøttelse af logistik.

Fælles vision for regionerne
- "Visionen om sporbarhed af emner og personer er en fælles vision for alle regionerne. Region Midtjylland har nu været i udbud for at finde en leverandør, og udbuddet er vundet af Systematic, som også er leverandør af andre løsninger til Region Midtjylland. Vi er meget tilfredse med forløbet af udbuddet, som har et meget klart udfald. Systematics tilbud var både bedst og billigst, og derfor var valget let", siger sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

Den nye løsning vil blive udviklet og afprøvet på enkelte hospitalsafdelinger i løbet af 2014. Derefter forventes den at gå i drift sommeren 2015 på Det Nye Universitetshospital i Skejby som det første hele hospital.

Visionær løsning
- "Vi glæder os meget til at skulle være med til at indfri målsætningerne om at skabe hospitaler med effektiv logistik til gavn for både patienter og ansatte. Den samlede service logistik-løsning består af en række individuelle løsninger til eksempelvis senge, portører, varer, vogne og udstyr. Alle løsningerne kan anvendes hver for sig men også integreret med andre kliniske systemer. Vi stiler efter en visionær løsning, der kan være med til at sætte en høj standard på nationalt plan. Potentialet for dansk sundheds-it er enormt, også i international sammenhæng, hvor vi ser et betragteligt eksportpotentiale for service logistik-løsninger", siger Group Senior Vice President i Systematic, Flemming B. Thomsen.

Fleksibel og fremtidssikret
Løsningen består af en række applikationer, som kan anvendes både som stand-alone eller indbyrdes integreret. Applikationerne er sporingsløsninger, som dækker forskellige behov på hospitalet - i første omgang omfatter løsningen applikationer til portører, sengelogistik, varelogistik, transportlogistik mellem hospitaler samt sporing af blod.

Der er utallige vigtige brugsscenarier på et hospital, hvor der beviseligt er udfordringer med logistikken i dag. Eksempler med ineffektiv intern transport på grund af manglende overblik over opgaver og ressourcer er typiske, og ikke mindst det generelle problem med at vide, hvor ting er, og i hvilken tilstand de er i.

Udbuddet
Udbuddet blev gennemført som en projektkonkurrence, hvor tilbudsgiverne skulle være anonyme. Anonymiteten blev sikret med en advokat som mellemled. Kriterierne i udbuddet var:

- Økonomi
- Funktionalitet
- Strategisk samarbejde
- It-arkitektur
- Implementering

Region Midtjylland har stillet krav i udbuddet om, at løsningen skal være fremtidssikret, hvilket betyder uafhængig af teknologi. Regionerne skal således kunne udskifte teknologien i løsningen, hvis der kommer ny og smartere teknologi til sporing. Det Nye Universitetshospital har valgt at basere sig på Wi-Fi og RFID-teknologi. Hvis der kommer bedre og billigere teknologier, vil man tage dem ind løbende. Her spiller også hensynet til medikoteknisk udstyr ind. Disse forskellige teknologier skal kunne spille sammen i løsningen samtidigt.


Billeder
Billedet kan frit anvendes i forbindelse med omtale af denne pressemeddelelse og med angivelse af fotografen.

Billedtekst:
• Flemming B. Thomsen, Group Senior Vice President, Systematic, og Ole Thomsen, sundhedsdirektør, Region Midtjylland / Foto: Poul Nyholm / RG-DNU

Flere oplysninger
• Lars G. Knudsen, it-projektchef, Det Nye Universitetshospital
larknu@rm.dk

• Frank Skriver Mikkelsen, projektdirektør, Det Nye Universitetshospital
framik@rm.dk

• Ole Thomsen, sundhedsdirektør, Region Midtjylland
oletho@rm.dk

• Flemming B. Thomsen, Group Senior Vice President, Systematic
Flemming.bent.thomsen@systematic.com

• Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.

• Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666