Fra fernisering af fotos over sanselige smagsoplevelser og til kalorieafbrænding og konkurrencer. Gennem diverse oplevelser udfordrer MarselisborgCentret – en samarbejdsorganisation mellem Region Midtjylland og Aarhus Kommune - Festugens tema: ”Tegn på liv” og alle interesserede kan opleve, hvordan livet udfolder sig, når rehabilitering er vejen tilbage til et meningsfuldt liv – om end med nedsat funktionsevne.


Fra fernisering af fotos over sanselige smagsoplevelser og til kalorieafbrænding og konkurrencer. Gennem diverse oplevelser udfordrer MarselisborgCentret Festugens tema: ”Tegn på liv”.
 
Aalle interesserede kan opleve, hvordan livet udfolder sig, når rehabilitering er vejen tilbage til et meningsfuldt liv – om end med nedsat funktionsevne.

Gennem et århundrede har MarselisborgCentrets bygninger været lukket for offentligheden. Kun personale og patienter var velkomne i de gamle, røde arkitektegnede hospitalsbygninger midt i den grønne park i Aarhus. Nu åbner MarselisborgCentret dørene for alle interesserede, der kan opleve mangfoldigheden i nutidens rehabilitering.

På opdagelsesrejse med fotos
- Fokus er ikke på hospitalsindlæggelsen, men på livet der kommer bagefter, og vi inviterer derfor på en opdagelsesrejse i, hvordan tilværelsen udformer sig, når rehabilitering er vejen tilbage til et meningsfuldt liv med hjerneskade, gigt, muskelsvind, eftervirkninger fra trafikulykker osv., fortæller MarselisborgCentrets områdechef Jan Sau Johansen.

Udfordringerne i en nedsat funktionsevne indeholder, ifølge Jan Sau Johansen, også mange positive oplevelser. Under Festugen udstilles der netop fotos mellem MarselisborgCenterets bygninger, som viser det gode liv med rehabilitering.

- Vi har fundet en lille håndfuld lokale amatørfotografer, der nænsomt skildrer positive livsglimt fra de borgere, der kommer på MarselisborgCentret. Vi vil gerne vise ”Det gode Liv” med rehabilitering på trods af, eller måske netop i kraft af den modgang eller de udfordringer, som knytter sig til et anderledes udseende, mentale udfordringer eller andre former for nedsat funktionsevne, fortæller Jan Sau Johansen.

Mad i mørket
Samtidig fremhæver han de mange oplevelsesbaserede arrangementer, hvor gæsterne kan få massage i varmtvandsbassinets dyser, træne som Erik Veje og spille krolf - med eller uden handicap. Og personligt glæder Jan Sau Johansen sig til at få udfordret sin smagssans som blind med særlige smagsoplevelser:

- Vi har vænnet os til, at kokken – nærmest som en kunstmaler – anretter maden som et værk. Men hvad sker der, når vi slukker lyset og smagsoplevelsen står alene? Jeg glæder mig til at få smagsløgene pirret og sætte mine sanser på overarbejde, fortæller Jan Sau Johansen og fortsætter:

- Vores liv sættes på spidsen, når vi bliver udsat for sygdomme eller ulykker. Derfor er Festugens tema: ”Tegn på liv – i en ny virkelighed” præcis den udfordring, som borgere og brugere på MarselisborgCentret dagligt tager livtag med. De står over for en ny virkelighed og finder nye måder at leve livet.

Ud over mange oplevelser får de første 2.000 besøgende et eksemplar af magasinet: ”MarselisborgCentret - Livsglimt fra hverdagen på MarselisborgCentret, 2013”. Arrangementerne er åbne for alle, men skoleklasser og uddannelsesinstitutioner bedes kontakte MarselisborgCentret på forhånd og aftale tid. 

Yderligere information