Fra første færd har Region Midtjylland satset på at udvikle de store hospitalsbyggerier, så de kan rumme fremtidens smarteste og mest begavede arbejdsgange. Rigsrevisionen er bekymret for, om byggerierne bliver effektive nok.




Fra første færd har Region Midtjylland satset på at udvikle de store hospitalsbyggerier, så de kan rumme fremtidens smarteste og mest begavede arbejdsgange. Rigsrevisionen er bekymret for, om byggerierne bliver effektive nok.

Byggerådgiverne er fra begyndelsen valgt efter deres erfaringer med blandt andet effektive arbejdsgange, og regionens medarbejdere har i høj grad bidraget med konkrete ideer til at tænke fremtidens arbejdsplads og arbejdsgange ind i fremtidens hospitaler.

Ingen grund til bekymring
Rigsrevisionen har derfor ingen grund til bekymring. De store hospitalsbyggerier i blandt andet Skejby og Viborg bliver indrettet, så samfundet får fuldt udbytte af investeringen.

Rigsrevisionens nye beretning om sygehusbyggerier rejser tvivl om, hvorvidt Region Midtjylland arbejder på at modernisere fremtidens arbejdsgange.

Klar med konkrete ideer
I Skejby ligger der ellers allerede nu 42 konkrete effektiviseringsforslag klar, en omfattende tilpasning af sengeantallet er i fuld gang og i Viborg har Patologisk Afdeling sparet sin første million på nye arbejdsgange.

- Rigsrevisionen har ingen grund til bekymring. Vi holder vores aftaler, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S). Han understreger, at byggerierne er Region Midtjyllands bedste bud på at få mest mulig sundhed og kvalitet ud af de penge, staten har bevilget til at bygge hospitaler for.

Byggeri over mange år
Hospitalsbyggerierne strækker sig over mange år og meget vil ændre sig, inden hospitalerne står klar til brug. Det gælder også mulighederne for effektiviseringer.

- Prøv at tænke tilbage, siger Bent Hansen: Engang var det vigtigt, at køkken og stue lå hver for sig. Men nu skærer vi lidt af stuen og skruer op for samtalekøkkenet. Det er altså ret tydeligt, at opfattelsen af, hvad godt byggeri skal indeholde, hele tiden flytter sig.

Effektivt i dag - langsomt i morgen
Sygdomme, som for to år siden krævede indlæggelse, bliver nu behandlet ambulant. Og personer, som i dag bruger tid og kræfter på at gå til kontrol på hospitalet, klarer sig måske med fjernkontrol og telemedicin i morgen.

- Hospitalsbyggeri er noget ganske andet, men opfattelsen af, hvad det skal kunne, og måden man kan gøre det på, flytter sig hele tiden. Det er derfor vi i Region Midtjylland satser på at bygge nogle superfleksible rammer og bevidst venter så længe som muligt med at sætte navneskilte på dørene, forklarer Bent Hansen.


Fakta 


Flere oplysninger