De fem regioner har valgt Norsk Luftambulanse A/S som leverandør af de tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere. Udbudsrunden er frugten af et vellykket samarbejde, som fra oktober 2014 skal supplere regionernes præhospitale beredskaber.




De fem regioner har valgt Norsk Luftambulanse A/S som leverandør af de tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere. Udbudsrunden er frugten af et vellykket samarbejde, som fra oktober 2014 skal supplere regionernes præhospitale beredskaber.

Om mindre end et år, er Danmark dækket af tre nye akutlægehelikoptere, der både kan flyve i dårlig sigtbarhed og mørke. Det er især godt nyt for traumepatienter og patienter med blodprop i hjerte eller hjerne, som har brug for hurtig, højtspecialiseret behandling.

Syv tilbud
Regionerne havde syv tilbud at vælge imellem, men i opløbet var det løsningen fra det erfarne norske helikopterselskab, Norsk Luftambulanse A/S, der hævede sig over andre. Regionernes tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere bliver sat i drift 1. oktober 2014.

Det vindende tilbud var stærkest i den samlede vurdering af kvalitet, økonomi og driftssikkerhed og udmærker sig i særlig grad inden for opstartsplaner, flyvesikkerheder og udviklingsmuligheder

Vinder med solide erfaringer
Norsk Luftambulance A/S begyndte sine flyvninger i 1978 og har stor erfaring med at drive akutlægehelikoptere i hjemlandet. I dag flyver Norsk Luftambulanse A/S otte af Norges 11 akutlægehelikopterordninger og har dokumenteret høje krav til piloter og besætningsmedlemmer og de erfaringer og uddannelsestrin, de skal gennemgå, for at få tilladelse til at flyve.

Flyvning i dårlig sigtbarhed
Blandt Norsk Luftambulanse A/S’ fortrin er landinger i dårlig sigtbarhed – fx ved hospitaler. Løsningen bygger på erfaringer fra Norge, hvor selskabet anvender og udvikler moderne navigationssystemer til gavn for sikkerhed og regularitet.

Fabriksnye helikoptere
De tre akutlægehelikoptere bliver fabriksnye helikoptere af typen EC135, udstyret til at flyve døgnet rundt. Helikoptertypen er en af de mest anvendte til formålet i Europa bl.a. fordi den er driftssikker og så kompakt, at den kan lande de fleste steder.

Tre nye baser
Det landsdækkende beredskab skal operere fra nyetablerede baser i Ringsted, Billund og Skive. Regionerne har afsat 126,7 mio. kr. årligt til driften og beløbet skal dække både kontrakten med leverandøren, aflønning af den lægelige del af besætningen og øvrige driftsudgifter.


Fakta 
  • Læs mere om kravene til leverandøren i udbudsmaterialet 
  • Det regionernes AMK-Vagtcentraler, der beslutter hvor og hvornår, der er behov for at sende akutlægehelikopterne på vingerne. 
  • De kommende lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere supplerer præhospitalernes eksisterende beredskab af bl.a. ambulancer og akutlægebiler.
Tidsplan 
  • Stand-still periode i 10 dage indtil den 11. november – herefter kontraktunderskrivelse.
  • De landsdækkende akutlægehelikoptere bliver sat i drift 1. oktober 2014.
Flere oplysninger 
  • Region Midtjylland, Bent Hansen (S), tlf. 7841 0010 / 4031 3707
  • Formand for regionernes fælles styregruppe for udbuddet af akutlægehelikoptere, Christian Boel, tlf. 7841 2000 / 2374 9162
Norsk Luftambulanse A/S