Torsdag d. 7. november 2013 afholdes ”Ernæringens dag” over hele verden - også i Hospitalsenheden Vest. Formålet med dagen er at sætte fokus på sygdomsrelateret underernæring og belyse, hvordan hospitaler verden over håndterer ernæringen til indlagte patienter.



Torsdag d. 7. november 2013 afholdes ”Ernæringens dag” over hele verden - også i Hospitalsenheden Vest. Formålet med dagen er at sætte fokus på sygdomsrelateret underernæring og belyse, hvordan hospitaler verden over håndterer ernæringen til indlagte patienter.

- Omkring 40 procent af de patienter som indlægges på hospitalet er underernærede, og risikoen for at ernæringstilstanden forværres yderligere under indlæggelsen er stor. Derfor er det vigtigt vi har fokus på det her, siger ernæringschef Lone Viggers om baggrunden for at Hospitalsenheden Vest er med det verdensomspændende projekt.

- Den rigtige kost er en vigtig del af behandlingen. Ved at få patienterne til at spise nok af den rigtige kost kan vi nedsætte antallet af alvorlige komplikationer og forkorte sygdomsforløbet. Derfor screener vi også i dag alle voksne sengeliggende patienter for at finde frem til, hvem der kræver en særlig opmærksomhed på det ernæringsmæssige område. Vores kliniske diætister skræddersyer derefter kosten, så den passer specifikt til den enkelte patient, forklarer Lone Viggers.

De kliniske diætister i Ernæringsenheden vurderer og diætbehandler patienter på samtlige afdelinger i Hospitalsenheden Vest, hvis der er behov for det. Det sker i samarbejde med læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, køkkenpersonale mv. Målet er, at sikre optimal ernæring til de indlagte patienter, så sygdomsforløbet bliver så kort og godt som muligt, og på langt sigt at bedre patientens ernæringstilstand.

På ”Nutrition Day worldwide” ser vi på et øjebliksbillede af arbejdet med ernæring på sengeafdelingerne. - Det betyder et øget fokus på sygdomsrelateret underernæring, og tjener som kvalitetsudvikling af ernæring på hver enkelt afdeling. Desuden får hver enkelt afdeling mulighed for, at sammenligne sig med andre hospitaler verden over, siger Cand. Scient. i klinisk ernæring Nanna Rasmussen, fra Ernæringsenheden.

Hver afdeling udfylder et personaleark der omhandler normeringen på afdelingen og afdelingens arbejde med ernæring. Den/de inkluderede patient/patienter skal udfylde to patientark vedrørende evt. vægttab, indtag af medicin og helbred samt oplysning om indtag af mad og drikke ved dagens frokostmåltid.

De indsamlede data sendes til Ernæringsenheden som står for registrering til databasen ”Nutrition Day worldwide”. På den baggrund udarbejder ”Nutrition Day worldwide” en rapport, hvor hvert enkelt hospital har mulighed for at sammenligne egne resultater med hospitaler i resten af verdenen. Rapporten anvendes desuden i det europæiske forbund for klinisk ernæring (ESPEN) som base til forskellige kvalitetskontrolstudier og arbejdet med klinisk ernæring.

Spørgsmål vedr. dagen kan rettest til Ernæringsenheden på telefon: 784 34500 eller pr. e-mail til ernaeringsenheden@vest.rm.dk.

Fakta:
Sygdomsbetinget underernæring har alvorlige konsekvenser, fx.:
  • Vægttab
  • Muskelsvækkelse
  • Svækket immunforsvar
  • Hyppigere infektioner
  • Større dødelighed
Yderligere information
  • Sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest Ida Götke 7843 8520.
  •  Ernæringschef i Hospitalsenheden Vest Lone Viggers 7843 4510
  • Cand. Scient.i klinisk ernæring Nanna Rasmussen 78434500