Børn som har overlevet akut myeloid leukæmi (AML) har gode chancer for normal pubertet og fertilitet.


Børn som har overlevet akut myeloid leukæmi (AML) har gode chancer for normal pubertet og fertilitet.

Akut myeloid leukæmi (AML) er en blodkræft-sygdom, som kun få børn overlevede tidligere, men de seneste årtier overlever flere og flere. Behandlingen er meget intensiv med mange livstruende, akutte bivirkninger. Vi ved endnu kun lidt om, hvordan det går patienterne på længere sigt.

En del patienter behandles med knoglemarvtransplantation, som også er forbundet med en række bivirkninger. Den aktuelle undersøgelse omfatter patienter helbredt med kemoterapi uden transplantation.

Med forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i spidsen har Nordic Society of Pediatric Hematology and Oncology (NOPHO) fundet frem til 137 unge fra de fem nordiske lande behandlet for AML i perioden 1984 til 2003.

Heraf sagde 104 ja til at medvirke. De var på tidspunktet for undersøgelsen i gennemsnit 11 år efter AML-behandlingen. De unge gennemgik en række undersøgelser, blodprøver og udfyldte spørgeskemaer sammen med deres søskende.

Det generelle indtryk var, at de tidligere patienter havde det godt, med helbredsstatus som deres søskende.

De fleste af patienterne var på den anden side af pubertet og havde gennemgået den på normal vis. En lang række hormonblodprøver viste alle normale værdier. Dog var der godt 10 % af kvinderne, som efter pubertet havde let nedsatte værdier af AMH-hormonet, som kan tyde på en risiko for at gå tidligt i overgangsalder.

Flere af de unge kvinder havde selv fået børn, og flere af de unge mænds partnere havde født børn. Hyppigheden af forældreskab svarede til, hvad der blev set hos deres søskende.

Sammenfattende viste undersøgelsen, at trods den meget intensive behandling, med mange akutte bivirkninger, vil næsten alle senere gennemgå normal pubertet og bevare fertilitet. Det er dog nødvendigt med længerevarende undersøgelser for at vide, om nogle af kvinderne har risiko for at gå tidligt i overgangsalder.

Fakta
  • Hele artiklen ’Pubertal development and fertility in survivors of childhood acute myeloid leukemia treated with chemotherapy only: A NOPHO-AML study’ kan læses i decemberudgaven 2013 af Pediatric Blood & Cancer, vol. 60, side 1988.
Flere informationer
  • Professor Henrik Hasle: hasle@dadlnet.dk