En lang række socialpsykiatriske tilbud har de sidste år arbejdet intensivt med at flytte sundheden blandt brugerne. Det skal give ny viden om, hvordan psykisk syge får sundere og længere liv.

Brugere på 30 udvalgte socialpsykiatriske tilbud er sammen med ledere og medarbejdere i fuld gang med at udvikle rammer og kultur, der gør det lettere at tage det sunde valg i hverdagen. Målet er at fremme sundheden og forebygge livsstilssygdomme hos mennesker med en psykisk sygdom. Region Midtjylland og en række kommuner samarbejder om indsatsen, der er støttet med 4,5 mio. kr. af Sundhedsstyrelsen.

Den 6. november holdes en dialogkonference i Viborg, hvor deltagere fra Randers, Syddjurs, Herning og Holstebro kommuner og fire regionale socialpsykiatriske bo- og aktivitetstilbud skal inspirere hinanden og udveksle erfaringer.

Psykisk syge ønsker sundere livsstil

Mennesker med psykisk sygdom er ligeså motiverede for sund levevis som andre, men det er ofte sværere for dem at gennemføre det. Fx ryger 41 procent mod 21 procent i den øvrige befolkning og kun 39 procent får regelmæssig motion mod 54 procent i den øvrige befolkning. Mange spiser desuden markant mere usundt. Det er en væsentlig grund til, at mennesker med psykisk sygdom har flere livsstilssygdomme og lever 15-20 år kortere end den øvrige befolkning.

Nye rammer for sunde indsatser

Projektet ”Sundere liv i Socialpsykiatrien” har derfor siden 2012 arbejdet målrettet med at udvikle metoder til at fremme sundhed og trivsel blandt 1500 psykisk syge.

- Formålet er at skabe sundere rammer og kultur i socialpsykiatrien. Regeringens psykiatriudvalg har netop sat fokus på overdødeligheden blandt mennesker med psykisk sygdom og peger på, at der er brug for mere viden om, hvordan man gør det sunde valg lettere for psykisk syge. Vi håber projektet kan levere nogle af svarene, siger projektleder Lise Arnth, CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland og fortsætter: 

- Vi måler blandt andet på, hvor mange ændringer af fysiske rammer, politik og tilbud, der gennemføres af de deltagende organisationer. Desuden måler vi på udviklingen i brugernes livsstil og motivation ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse i starten og slutningen af projektet.

Aktive brugere gør en forskel

Brugerne selv er væsentlige medspillere i projektet.

- Vores erfaring er, at det især rykker, når det lykkes at inddrage brugerne i processen. Det har vi blandt andet set i forhold til en gruppe ældre, som har været med til at ændre deres kost i sundere retning. Vi er faktisk blevet overraskede over, hvor meget de har kunnet tabe sig, fortæller Janne Jørgensen, leder af Center for Psykiatri, Holstebro kommune.

- Nogle af brugerne har desuden uddannet sig til sundhedspiloter som et led i projektet. Og vi kan se, at det gør en stor forskel, når det er en af de andre beboere, der er med til at motivere og sætte sundhed på dagsordenen. 

Sundere liv med mere bevægelse

De mange indsatser spænder fra initiativer som motionsrum og elastiktræning, over uddannelse af sundhedsguider til nye sundhedspolitikker i socialpsykiatrien. Det regionale botilbud Sønderparken arbejder fx målrettet med at skabe en kultur, der inspirerer til motion og bevægelse.

- Vi kan se, at mange af vores beboere døjer med fysiske symptomer og livsstilssygdomme. Derfor vil vi gerne gøre det til en naturlig del af dagligdagen, at man bevæger sig. Vi tilbyder fx morgengymnastik, kobler brugere sammen som ”motionsvenner”, og lægger op til, at man sagtens kan have en samtale, mens man går i skarpt trav, fortæller Lene Hjort Poulsen, afdelingsleder på Sønderparken. Bostedet har desuden valgt at rydde alle eftermiddage for individuelle kontaktmøder, og tilbyder i stedet beboerne at deltage i bevægelsesaktiviteter, som de selv er med til at planlægge.  

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling og Center for Voksensocial i Region Midtjylland samt Herning, Holstebro, Randers og Syddjurs kommuner.

Fakta:
Sundhed, sygdom og motivation hos psykisk syge

  • 76 procent har mindst én somatisk sygdom
  • 55 procent har to sygdomme eller flere
  • 41 procent ryger
  • 69 procent af rygerne ønsker hjælp til rygestop
  • 39 procent får regelmæssig motion
  • 75 procent vil gerne være mere fysisk aktive
  • 66 procent vil gerne spise mere sundt

Kilde: ”Psykisk syges sundhed i Region Midtjylland”, - en analyse baseret på Hvordan har du det? 2006 og 2010.

Yderligere information og kontakt til aktive brugere via:
Lise Arnth, sundhedskonsulent, Sundhedsfremme og Forebyggelse, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, e-mail: lise.arnth@stab.rm.dk, mobil: 2172 1201.

Bostedet Sønderparken (Hedensted Kommune): Lene Hjort Poulsen, afdelingsleder, Lene.Poulsen@ps.rm.dk, Mobil: 2925 9440.

Holstebro Kommune: Janne Jørgensen, leder Psykiatri og handicap, janne.jorgensen@holstebro.dk, tlf: 9611 4701.

Randers kommune:
Lene Bruhn Christensen, områdeleder for bostøtten, lene.bruhn.christensen@randers.dk, tlf: 8915 2274.

Herning Kommune: Dorte Påskesen, Forstander på Skovlyset, slydn@herning.dk, tlf: 9728 5302.

Syddjurs Kommune: Ulla Frederiksen, teamleder, ufr@syddjurs.dk
Tlf: 2486 5331

Kontakt til regionale institutioner - Tangkær, Sct. Mikkels, Blåkærsgård og Sønderparken:

Heinz Jacob, områdeleder, Specialområde Socialpsykiatri Voksne, Region Midtjylland, Heinz.jacob@ps.rm.dk, tlf: 7847 7081.

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland anføres som kilde.