Hospitalsenheden Horsens er netop blevet hædret med ArbejdsmiljøPrisen 2013 for hospitalets indsats inden for forebyggelse af arbejdsulykker.


Hospitalsenheden Horsens er netop blevet hædret med ArbejdsmiljøPrisen 2013 for hospitalets indsats inden for forebyggelse af arbejdsulykker.

Det er en flere-årig og systematisk forebyggelsesindsats, som nu fører til den fornemme arbejdsmiljøpris i kategorien ’arbejdsulykker’.

På Hospitalsenheden Horsens er det lykkedes at nedbringe antallet af ulykker, hvor personalet f.eks. skærer sig på kanyler eller andre skarpe genstande med 40 % i perioden 2008-2012. Og det resultat ønskede dommerkomiteen bag ArbejdsmiljøPrisen 2013 at anerkende.

- Beregninger viser, at hver gang en sygeplejerske stikker sig på en brugt kanyle, koster det 4.800 kr. Og så må man ikke glemme bekymringerne og utrygheden over de sygdomme, man kan risikere at blive smittet med, hvis man stikker sig på en brugt kanyle, lyder det i begrundelsen fra dommerkomiteen, som også lagde vægt på, at arbejdsmiljøorganisationen og ledelsen på hospitalsenheden har samarbejdet om indsatsen og om at fastholde, udvikle og udbrede erfaringerne til hele regionen og sundhedssektoren generelt.

Dommerkomiteen har ud over Arbejdsmiljørådets formand bestået af repræsentanter for DA, LO, FTF, KL, Lederne og Akademikerne.

Personalets fortjeneste
Ledelsen og Arbejdsmiljøorganisationen på Hospitalsenheden Horsens har i mere end ti år arbejdet med at forebygge stik- og skæreskader og dermed smittefarlig kontakt.

En arbejdsgruppe på Hospitalsenheden Horsens holder løbende øje med nye sikkerhedsprodukter på markedet som f.eks. nåle og kanyler, og i dag er hospitalsenheden i front, når det gælder brug af sikkerhedsprodukter.

Som led i indsatsen har Hospitalsenheden Horsens også haft fokus på en grundig introduktion af sikkerhedsprodukterne, så personalet hurtigt kommer i gang med at bruge redskaberne rigtigt.

- Vi er utrolig stolte af at modtage prisen, som i den grad er medarbejdernes fortjeneste. Det er et langt sejt træk at være på forkant med en bestemt type arbejdsulykker igennem en længere periode. Arbejdsmiljøprisen er et symbol på, at det nytter. Det giver ny energi til arbejdsmiljøindsatsen, så vi i fremtiden kan gøre det endnu bedre på flere fronter, siger administrationschef Thomas Balle Kristensen fra Hospitalsenheden Horsens.

- Forebyggelsesarbejdet spiller godt sammen med patientsikkerhedsarbejdet og andre indsatser, så vi løbende forbedrer os, mens vi løser opgaverne. Og ud over sikkerhed er indsatsen mod stikskader også en god forretning.

ArbejdsmiljøPrisen blev uddelt den 26. november 2013 på Axelborg i København. 

Hospitalsenheden Horsens og indsatsen
  • Hospitalsenheden Horsens har oplevet et fald på 42 % i antallet af stikskader i perioden 2008-2012.
  • I 2008 havde man 47 stikskader på Hospitalsenheden Horsens. I 2012 havde man nedbragt dette tal til 27 stikskader.
  • Hospitalsenheden Horsens har 1.400 fuldtidsansatte medarbejdere.
  • Hospitalsenheden Horsens indlægger årligt 23.500 patienter.
  • Hospitalsenheden Horsens behandler årligt 145.000 ambulante patienter.
Prisen og Arbejdsmiljørådet
  • Det er ottende gang, at Arbejdsmiljørådet kårer Danmarks bedste arbejdsmiljøindsatser.
  • ArbejdsmiljøPrisen uddeles inden for fire priskategorier: Arbejdsulykker, Muskel-skeletpåvirkninger, Psykisk arbejdsmiljø og Arbejdsmiljø som strategisk element.
  • Hospitalsenheden Horsens var nomineret i kategorien ”Arbejdsulykker” sammen med Saint-Gobain Ecophon Production og DONG Energy E & P.
  • Arbejdsmiljørådet er et nationalt råd under Beskæftigelsesministeriet, hvor arbejdsmarkedets parter samarbejder om at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark.

Mere information
  • Hospitalsenheden Horsens – administrationschef Thomas Balle Kristensen – tlf. 3038 7193.