Ny undersøgelse påviser endnu en positiv effekt af fødselsforberedelse


Ny undersøgelse påviser endnu en positiv effekt af fødselsforberedelse

Gravide, der deltager i fødselsforberedelse, har lavere bekymringsniveau sidst i graviditeten sammenlignet med gravide, der ikke deltager i fødselsforberedelse. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Den nye viden er et delresultat fra projektet ”Parat til barn”, som er en større undersøgelse, der bl.a. skal undersøge, hvilken betydning fødselsforberedelse har for førstegangsforældres oplevelse af graviditet, fødsel og forældreskab. I projektet blev halvdelen af kvinderne efter lodtrækning tilbudt fødselsforberedelse.

Resultaterne viser, at bekymringer om fødslen og forhold omkring fødslen var lavere i den gruppe af gravide, der deltog i fødselsforberedelse, end hos kvinder, der ikke deltog i fødselsforberedelse. De gravides bekymringer om økonomi, juridiske forhold og arbejde var ens i de to grupper.

”Parat til barn”-projektet har tidligere vist, at fødsels- og forældreforberedelsesprogrammer øger førstegangsfødendes ”mestringsevne”, medfører færre indgreb, kortere ophold på fødeafdelingen og styrker de fødende kvinders tro på, at de kan amme deres børn. Projektet har inspireret til udviklingen af fødselsforberedelseskurset ”En familie fødes”, som nu tilbydes alle førstegangsfødende i Region Midtjylland.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Maimburg RD, Væth M, Hvidman L, Dürr J, Olsen J. Women´s worries in firstpregnancy: Results from a randomised controlled trial. Sexual & Reproductive Healthcare, Volume 4, Issue 4, December 2013, Pages 129-131, ISSN 1877-5756.