En ny MR-skanningsmetode hjælper forskere med at forstå sammenhængen mellem udformning og funktion af hjertemuskelen.


En ny MR-skanningsmetode hjælper forskere med at forstå sammenhængen mellem udformning og funktion af hjertemuskelen.

Hjertemuskulatur har tidligere været opfattet som en mellemting mellem den såkaldt tværstribede muskulatur, som findes i bl.a. arme og ben, og den glatte muskulatur, som omgiver mange af de indre organer. Den mikroskopiske opbygning minder således om skeletmuskulatur, men hjertet er ligesom de andre af kroppens indre organer ikke under viljens kontrol. 

Et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at den indre opbygning af hjertemuskulaturen er langt mere kompleks og ordnet end tidligere antaget.

Hjertet er opbygget af millioner af små hjertemuskelceller, som hver især kun kan forkortes ca. 15 procent. Den indbyrdes placering af cellerne er selvsagt afgørende for hjertets samlede hjertets evne til at trække sig sammen og tømme sig for blod. Tidligere troede man, at alle cellerne lå parallelt med hjertets overflade, men modeller lavet i samarbejde med forskere fra Schweiz, England og Tyskland viser, at dette ikke kan forklare hjertets funktion.

Det nye studie viser i overensstemmelse med tidligere teoretiske modeller, at en stor del af hjertemuskelcellerne er placeret på skrå i forhold til hjertets overflade. Dette arrangement tillader på samme tid, at alle hjertemuskelceller kan bidrage til hjertets sammentrækning, men også at hjertet kan afstemme den kraft, der bruges ved pumpning af blodet, på en mere kontrolleret måde.

- Denne teknik sætter os i stand til at ”se” ind i hjertemuskelen med en hidtil uset grad af detaljering, siger Morten Smerup fra Aarhus Universitetshospital, og tilføjer: - Vi vil nu benytte metoden til at undersøge opbygningen af ’syge’ hjerter.

Resultaterne er offentliggjort i artiklen:
Regional and Epi- to Endocardial Differences in Transmural Angles of Left Ventricular Cardiomyocytes Measured in Ex Vivo Pig Hearts: Functional Implications. The Anatomical Record. Morten Smerup, Peter Agger, Eva Amalie Nielsen, Steffen Ringgaard, Michael Pedersen, Peter Niederer, Robert H. Anderson, Paul P. Lunkenheimer.

Yderligere information: Overlæge Morten Smerup, tlf. 7845 3025