De lidt færre invitationer i en periode skal blandt andet sikre, at borgere med blod i afføringen kan komme til en kikkertundersøgelse indenfor udredningsgarantiens tidsramme.


Fra mandag den 13. oktober nedsætter Region Midtjylland midlertidigt hastigheden for udsendelse af invitationer til at deltage i det nationale tarmkræft-screeningsprogram.

De lidt færre invitationer i en periode skal blandt andet sikre, at borgere med blod i afføringen kan komme til en kikkertundersøgelse indenfor udredningsgarantiens tidsramme.

Screeningsprogram henvender sig til alle borgere mellem 50 og 74 år. Det har her vist sig, at flere end ventet skal til en efterfølgende kikkertundersøgelse, fordi de har blod i afføringen. Det har betydet et stort pres på regionens kirurgiske afdelinger, og derfor nedsættes invitationshastigheden i de kommende otte uger. Konkret vil enkelte borgere kunne opleve, at invitationen til at indsende en afføringsprøve vil komme maximalt fire uger senere end oprindelig planlagt.

– Vores samlede tidsramme er, at alle borgere i målgruppen skal modtage invitation til at deltage inden udgangen af 2017. Den tidsplan står ved magt og vil blive overholdt, siger ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser, Berit Andersen.

– Det har hele tiden ligget i planen, at vi kan skrue lidt op og ned for hastigheden for at sikre, at patienternes samlede forløb hænger sammen indenfor de retningslinjer, der er sat af Sundhedsstyrelsen, uddyber hun.

Screeningsprogrammet er altså ikke sat på pause, sådan, som det har fremgået i flere medier. Der er udelukkende tale om en kortvarig nedsættelse af hastigheden af indkaldelser. Samtidig arbejdes der i regionen på flere initiativer for at øge kapaciteten til koloskopi-undersøgelserne.

Alle prøver som indsendes vil blive analyseret straks, og hvis der er blod i afføringen, vil borgeren blive indkaldt til kikkertundersøgelse indenfor 14 dage.

Det skal understreges, at den midlertidige opbremsning udelukkende omhandler invitationer til screening for tarmkræft. Borgere med indikation på sygdom undersøges og behandles i henhold til de krav, der er i kræftpakker og udredningsgaranti.


Flere oplysninger
  • Koncerndirektør Ole Thomsen, Region Midtjylland,
    tlf. 7841 0040 / 2146 9807