04-12-2014

De unge har det generelt godt på de sikrede institutioner, men der er også plads til forbedringer enkelte steder. Nogenlunde sådan lyder konklusionen fra Europarådets Torturkomité, der i foråret besøgte blandt andet Grenens afdelinger i Dalstrup. Det er der nu kommet en rapport ud af.

Den overordnede konklusion fra besøget på Grenen er, at de unge er tilfredse med de ansatte, at atmosfæren på institutionen er god, og at de unge bor under gode fysiske forhold. 

Det rådgivende udvalg for psykiatri- og socialområdet har netop fået forelagt rapporten og dens konklusioner. Udvalgsformand Henrik Gottlieb Hansen glæder sig over rapportens konklusioner: 

- Vi har at gøre med en gruppe unge, der har eller har haft det svært. Det kræver ordnede forhold og ikke mindst dygtige og engagerede nedarbejdere at forstå og hjælpe de unge videre til et godt liv uden kriminalitet. Jeg er meget tilfreds med, at rapporten viser, at vi lever op til disse krav på Grenen, siger Henrik Gottlieb Hansen. 

Torturkomitéen har også givet en række anbefalinger, der handler om brug af alarmer, indskrænkelse af frihed, lægetilsyn ved ankomst og uddannelse af unge med indlæringsvanskeligheder. 

Henrik Gottlieb Hansen erkender, at nogle ønsker kan være svære at indfri i praksis. 

- For eksempel kritiserer komiteen, at de unge hele tiden er under opsyn af voksne, men det kan være nødvendigt i tilfælde, hvor den unge er varetægtsfængslet og ikke må kunne afstemme sin forklaring med andre eller påvirke vidner, forklarer han. 

Fakta: 
• Se rapporten her (link)

• Se regionens høringssvar (link)

 

Flere oplysninger

• Udvalgsformand Henrik Gottlieb Hansen, tlf. 21 29 97 26

• Områdeleder Lars Emil Andersen, tlf. 78 47 90 01.

 

Om torturkomitéen: 
Den Europæiske Komité til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf har til formål at vurdere, hvordan frihedsberøvede personer behandles i de europæiske lande. 

Komitéen besøger med jævne mellemrum fængsler, institutioner for frihedsberøvede unge, politistationer, centre for tilbageholdte immigranter, psykiatriske hospitaler, plejehjem o. lign. 

Komitéen beskæftiger sig ikke kun med tortur, men også med en lang række situationer, som kunne være ensbetydende med umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.



opdateret: 04-12-2014

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde