19-11-2014

Onsdag den 19. november er udnævnt til international lungedag. Landet over afholdes der en række aktiviteter, der skal sætte fokus på lungeproblemer. I Viborg og i Skive tog ansatte fra det lungemedicinske afsnit fra morgenstunden sammen med folk fra lungeambulatoriet og fra de respektive kommuner på tur ud til tre undervisningsinstitutioner. 

– Det er forebyggende arbejde. Vi vil gerne være med til at sikre, at de ikke kommer til os om 30-40 år med KOL eller en anden af de mange lungelidelser, fortæller Michael Skov Jensen, uddannelsesansvarlig overlæge på det lungemedicinske afsnit for Viborg og Skive. 
Tidligere år har man på lungedagen stået ved butikscentre, biblioteker og andre mødesteder, men i år valgte man målrettet at gå efter de unge. Man havde i samarbejde med institutionerne valgte to handelsskoler i Viborg og et gymnasium i Skive. Her stod sundhedspersonalet så i morges og tog imod eleverne. 
– Det gik rigtig godt. Der var nogle enkelte af de unge, som skulle skynde sig videre, men for rigtig mange gav det anledning til en kort snak, fortæller Else Holm, sygeplejerske på Medicinsk Afdeling ved Hospitalsenhed Midt. Hun må beklage, at der var så stor afsætning på det materiale, som de i forvejen have produceret til besøget, at der ikke var nok til alle. 

– Men til gengæld så fik vi en opfordring om efterfølgende at komme ud og fortælle om rygestop, så noget har vi forhåbentlig flyttet. 
Ud over poser med ”kys en ryger” og bolsjer havde sundhedsfolkene fået pedellerne fra de respektive skoler til at feje cigaretskodder på skolernes område sammen. Antallet af skodder kunne de unge så gætte på – og blandt de bedste tippere udtrækkes der nogle tre gange to biografbilletter. 

En skole i Viborg havde på sin grund leveret 2.500 skodder på en uge! I Skive nøjedes de med 800 skodder – og et tredje sted havde pedellen samlet 220 tomme cigaretpakninger – omregnet til en pris af omkring 8.000 kr. 

Eftermiddagen bruger sundhedspersonalet rundt på andre mere traditionelle mødesteder. 

Den 19. november – International Lungedag – blev tidligere benævnt KOL-dag, men da KOL blot er en af flere alvorlige lungelidelser har arrangørerne ændret navn. 


Se også Danmarks Lungeforening:  


opdateret: 19-11-2014

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde