04.10.2017

Produktivitetskravet, der pålægger hospitalerne ekstra aktivitet år efter år, suspenderes i 2018. Det står klart med en ny aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det er godt nyt for patienterne, at vores hospitalspersonale nu får bedre mulighed for at gøre det rigtige for patienterne, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Rammerne på landets hospitaler tegner næste år bedre for både patienter og personale. Onsdag eftermiddag har regeringen og Dansk Folkeparti præsenteret en delaftale til finansloven for 2018. Aftalen betyder, at det årlige produktivitetskrav til hospitalerne suspenderes i 2018.

- Det her en god dag for de mange danskere, som hvert år er i kontakt med hospitaler og sygehuse. Uden produktivitetskravet får vores dygtige sundhedspersonale bedre mulighed for at indrette behandlinger og kontroller på patienternes præmisser, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, og tilføjer:

- Vi skal gøre det rigtige for patienterne. Det, som skaber størst værdi for hver enkelt patient. Det kan for eksempel være mere behandling og kontrol i eget hjem, hvor hospitalet stadig står for indsatsen. Det har været svært med produktivitetskravet, fordi hospitalsafdelingerne er blevet belønnet, hver gang en patient møder op på hospitalet.

Fortsat høj aktivitet på hospitalerne

År efter år har hospitaler og regioner opfyldt kravet om to procent højere aktivitet, men de seneste år har kravet ført til frustrationer blandt patienter og sundhedspersonale. I december sidste år meldte de fem regionsrådsformænd samlet ud, at kravet burde afskaffes.

- På patienternes vegne er jeg glad for, at regeringen og Folketinget har lyttet til den kritik, der er blevet rejst af kravet. Aktiviteten vil stadig være høj på hospitalerne, for flere og flere patienter får brug for specialiseret hospitalshjælp, siger Bent Hansen.

Nej til nyt styringsregime

Uden produktivitetskravet vil der fortsat være stærke patientrettigheder, nationale sundhedsmål og budgetaftaler, der sikrer mere sundhed for pengene og tæt kontrol med udviklingen på hospitalerne, betoner Bent Hansen.

- Vi ser frem til at drøfte fremtiden for hospitalerne med regeringen, der er ikke behov for at opfinde et nyt styringsregime til hospitalerne. Vi håber, at vi fra 2019 kan blive enige med regeringen om helt at afskaffe aktivitetskrav til hospitalerne.

Flere oplysninger:

  • Bent Hansen, Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand, (S) Region Midtjylland. 7841 0010 / 4031 3707 bent.hansen@rr.rm.dk

Læs nyheden hos Danske Regioner

Læs Finansministeriets pressemeddelelse om delaftalen for finansloven 2018