Hænder der viser, hvordan en diabetespatient måler sit blodsukker ved hjælp af en priktest.

Foto: Helle Brandstrup Larsen. Tryk på billedet for at hente det i større udgave.

06.09.2017

Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden er enige om at indgå i et nært, mangeårigt samarbejde for at styrke diabetesindsatsen. Aftalen om Steno Diabetescenter Aarhus omfatter bl.a. et moderne byggeri ved Aarhus Universitetshospital.

Tidligere i dag godkendte bestyrelsen for Novo Nordisk Fonden det oplæg til nært og langvarigt samarbejde, som regionsrådet godkendte den 23. august. Målet er at styrke diabetesindsatsen til gavn for patienter i og udenfor Region Midtjylland.

Store ambitioner

Vi har store ambitioner, det er rigtigt, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S) om aftalen.

- Diabetes er først og fremmest en plage for dem, der bliver ramt. Sekundært er sygdommen imidlertid også en hård belastning for sundhedsvæsenets økonomi, fordi behandling og komplikationer ofte strækker sig over mange år. Diabetes respekterer ingen grænser, og derfor giver det god mening at prøve nye ambitiøse alliancer i kampen, siger Bent Hansen.

Verdensførende

Færre danskere skal have diabetes, og de, der har sygdommen, skal leve længere og bedre med sygdommen.

- Novo Nordisk Fondens ambition er at bidrage til, at Danmark kan tilbyde verdens bedste forskningsbaserede behandling inden for diabetes. Med etableringen af centret styrkes rammerne for en forbedret patientcentret behandling og forebyggelse af senkomplikationer. Endvidere styrkes forskning, uddannelse og samarbejde på tværs af sektorerne, siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Nybygget diabetescenter

Som en del af aftalen, donerer Novo Nordisk Fonden over den kommende 10 års periode ca. 1,4 mia. kr. til nye satsninger inden for diabetesområdet og et nyt diabetes-center, der skal bygges ved Aarhus Universitetshospital.

Centerets navn bliver Steno Diabetes Center Aarhus og det skal igennem sit virke bidrage til samarbejde, behandling, forebyggelse, forskning, uddannelse i hele Region Midtjylland.

Nye behandlingstilbud

Som led i aftalen skal Region Midtjylland sørge for, at Steno Diabetes Center Aarhus udvikler behandlingen inden for diabetes igennem nye behandlingstilbud, hvortil patienter kan henvises fra hele regionen. Centrets kapacitet skal nå 8000 patientforløb i det første år efter, at det er færdigbygget.

Patienterne bestemmer

Den høje kvalitet i den nuværende diabetesbehandling på regionshospitalerne skal samtidig fastholdes og udvikles via Steno Diabetes Center Aarhus. Det bliver patienterne der afgør, hvor de vil modtage deres behandling: Om det skal ske på et regionshospital, de kender, eller om de foretrækker Steno Diabetes Center Aarhus.

- Vi vil gerne understrege, at vi via centret styrker forskning og behandling, der hvor patienterne er – uanset om det er på et regionshospital eller i det kommende center i Aarhus, siger Bent Hansen.

Langsigtet samarbejde

Med godkendelsen af aftalegrundlaget fortsætter forberedelserne med bl.a. planlægning af byggeri, behandlingstilbud og opstart af samarbejde med bl.a. regionshospitalerne, kommunerne og praktiserende læger.

Det nye Steno Diabetes Center Aarhus, i Forum ved Aarhus Universitetshospital, ventes at stå klar medio 2022.