04.04.2020 

Lægemidlet camostat mesylate er nu ankommet til Danmark, og i dag får den første patient på Aarhus Universitetshospital medicinen som forsøgsbehandling mod COVID-19. 

For blot en uge siden fik forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet 5 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at afprøve, om et japansk lægemiddel mod halsbrand – camostat mesylate - kan bruges til at behandle ny coronavirus (COVID-19). 

- Vi har nu fået forsøgsmedicinen hjem fra Japan og kan gå i gang med at behandle, fortæller Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. 

CamostatMesylate_OleSchmeltzSøgaard_TonnyFoghmar_2004021001pr_1024px.jpg

Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, viser her den pilleæske, som patienterne i lægemiddelforsøget vil få medicinen i. Foto: Aarhus Universitetshospital, Tonny Foghmar

- Studiet starter med den første patient på Aarhus Universitetshospital i dag, og medicinen gives til udvalgte patienter, som er indlagt med COVID-19. 

Spændte på resultatet 

Afprøvningen af medicinen foregår som et blindet forsøg. D.v.s. at hverken patienterne, personalet eller forskerne ved, om patienterne får det aktive stof eller en uvirksom behandling (placebo). Når i alt 180 patienter har fået medicinen eller placebobehandlingen, bliver der lavet en analyse, som kan vise, om den ene gruppe har et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den anden gruppe. 

- Vi er selvfølgelig meget spændte på, om medicinen virker mod COVID-19, siger Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital. 

- I marts viste et tysk forsøg, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Danmark er det første sted i verden, der systematisk afprøver medicinen mod COVID-19 hos mennesker. 

Camostat mesylate kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor den i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. 

Fakta om forskningsprojektet:

  • De 180 danske corona-patienter, der skal deltage i forsøget med camostat mesylate, vil være frivillige. De vil komme fra alle fem regioner. 
  • Deltagerne vil få tilbuddet om at deltage, når de indlægges på sygehus efter at være blevet testet positive for coronavirus. 
  • Deltagerne vil få at vide, at det er et lodtrækningsforsøg, hvor en tredjedel vil få et uvirksomt middel – en placebobehandling – og to tredjedele vil få aktivstoffet (camostat mesylate). 
  • Hverken læger eller patienter ved, hvem der får hvad. 
  • Patienterne får to tabletter tre gange om dagen i fem dage - og følges derefter i en måned. 
  • Ved at sammenligne de to grupper vil forskerne om 3-4 måneder kunne se, om stoffet kan dæmpe sygdommens forløb. 
  • Når 180 patienter kan evalueres, brydes koden – hvilket betyder, at lægerne nu ved hvilke patienter, der fik henholdsvis aktivstoffet og placebo. På dette tidspunkt kan man sige, om midlet er virksomt.

Yderligere oplysninger:

  • Mads Fuglsang Kjølby, læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, mobil 60 86 66 53, e-mail: mads@dandrite.au.dk 
  • Ole Schmeltz Søgaard, læge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, mobil 24 99 49 62, e-mail: olesoega@rm.dk