Region Midtjyllands akutforlig og hospitalsplan står ved magt. De planlagte udvidelser af hospitalerne i Randers og Horsens, planlægningen af et nyt hospital i Vest og samlingen af psykiatrien er fortsat en del af regionens plan for et fremtidssikret sundhedsvæsen.




Region Midtjyllands akutforlig og hospitalsplan står ved magt. De planlagte udvidelser af hospitalerne i Randers og Horsens, planlægningen af et nyt hospital i Vest og samlingen af psykiatrien er fortsat en del af regionens plan for et fremtidssikret sundhedsvæsen.

Det er tilkendegivelsen, efter at Regionsrådet for Region Midtjylland nu i formiddags mødtes til et temamøde om udmeldingen fra regeringens rådgivende udvalg.

Allerede på onsdag den 3. december mødes regionsrådet igen kl. 16 for at diskutere situationen.

Det rådgivende udvalg offentliggjorde i går deres konklusioner, der kun indebærer en delvis finansiering af to af regionens byggeprojekter. Nemlig Det Ny Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg.

Der var en bred tilfredshed blandt deltagerne på temamødet med de 7,5 mia. der er tildelt. Men samtidig viste der sig også en stor enighed blandt deltagerne om fortsat at bakke op om de planer, der ikke har fået penge i første omgang.

- Det kan selvfølgelig være, vi bliver nødt til at være lidt mere tålmodige. Det hele kan komme til at tage noget længere tid. Men vi står fast på, at de planlagte byggerier er krumtapper for den plan, vi har lagt for fremtidens hospitaler, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Modstridende forudsætninger
Under temamødet blev regionsrådet præsenteret for rapporten fra det rådgivende udvalg. Her kom det frem, at udvalget bygger en del af deres rapport på andre forudsætninger, end de eksperter, der har rådgivet Region Midtjylland. Blandt andet er der forskel på hvor mange kvadratmeter, der er forudsat pr. ene-stue.

- Regeringens rådgivende udvalg har løst den opgave, de har fået, og har forsøgt at tilgodese projekterne inden for de økonomiske rammer. De hospitaler, vi bygger, skal gerne basere sig på den nyeste teknologi og de mest energivenlige løsninger. Dette kræver større investeringer i første omgang. Men de tjener sig hjem. Det er vigtigt, at dette bliver en del af den samlede politiske ambition, siger Bent Hansen.

Regeringens rådgivende udvalg forudsætter, at der kan ske en reduktion i sengetallet på 20 pct. Her har Region Midtjylland været mere forsigtige.

- Det er muligt, vi skal reducere sengeantallet mere end hidtil planlagt. Under alle omstændigheder skal vi bygge så robust, at vi kan udbygge, hvis forudsætningerne ikke holder, siger Bent Hansen.

Færre hospitalsmatrikler
I følge regeringens rådgivende udvalg bør Region Midtjylland desuden koncentrere hospitalerne på endnu færre matrikler.

- Men den yderligere reduktion, mener jeg nu allerede, vi har foretaget i forbindelse med vores sparerunde, siger Bent Hansen.

Han ser kravene om færre sygehuse fra det rådgivende udvalg som udtryk for, at der er opbakning til den planlægning, regionen har gennemført. Fra alle sider er det et pres for at centralisere sygehusene i takt med den øgede specialisering.


Baggrund og fakta
PP fra temamøde
Notat fra Det Nye Universitetshospital
Pressemeddelelse fra den 27. november 


Flere oplysninger
Formand for Regionsrådet for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), 8728 5010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/