Kræftsygdomme rammer mange borgere hårdt. Hvert år bliver omkring 7000 borgere fra Region Midtjylland diagnosticeret med kræft.


Kræftsygdomme rammer mange borgere hårdt. Hvert år bliver omkring 7000 borgere fra Region Midtjylland diagnosticeret med kræft. Heraf dør op omkring 3300 som følge af deres kræftsygdom. Omkring 47.000 borgere i regionen lever med kræft. De mange berørte borgere skal hjælpes bedre, har Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland bestemt. Udvalget består af repræsentanter fra regionens kommuner, praktiserende læger og regionen.

De kræftramte har behov for rehabilitering i forskellig grad. Hovedparten af de kræftramte rehabiliteres i kommunalt regi, mens en mindre del har behov for at rehabiliteres på hospitalet. Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland har netop godkendt en ny sundhedsaftale om den tværsektorielle rehabilitering i forbindelse med kræft.

Nøgleordene for det nye i sundhedsaftalen er: Tidlig opsporing af behov for rehabilitering. Samtidig skal der ske en bedre koordinering af rehabilitering på tværs af sektorer og internt i sektorerne.

Med den nye sundhedsaftale skal hele sundhedsvæsenet – praktiserende læge, hospital og kommune – samarbejde med hinanden og ikke mindst med den kræftramte selv om at identificere behovet for rehabilitering og få startet denne så tidligt som muligt i sygdomsforløbet. Tidlig opsporing og kommunikation mellem parterne om behovet for rehabilitering er således centralt for sundhedsaftalen. I forlængelse heraf skal hospitalerne og kommunerne undersøge borgernes behov for rehabilitering flere gange i sygdomsforløbet.

Et andet centralt punkt i sundhedsaftalen er koordinering af indsatsen på tværs af og internt i sektorerne. Det sikres bl.a. ved, at hospitalerne sender oplysninger om borgernes rehabiliteringsbehov direkte til kommunerne. Derudover skal parterne sikre, at der er én indgang, så de let kan kontakte hinanden om borgerne.

Hospitalerne er forpligtet til at have en kontaktperson for borgerne, som er med til at sikre sammenhæng i forløbet internt på hospitalet. Kommunerne har ikke denne forpligtigelse, men får i aftalen ansvaret for at sikre koordinering af indsatsen internt i kommunen. Her skal der udarbejdes en mundtlig eller skriftlig plan for rehabilitering for den enkelte borger.
Borgerne vil ofte have behov for at få hjælp fra både sundhedsområdet, socialområdet og/eller arbejdsmarkedsområdet, og indsatsen fra de forskellige områder skal koordineres.

Endeligt er det centralt i sundhedsaftalen, at den skal sikre en høj og ensartet kvalitet i rehabiliteringstilbuddene på tværs af kommunegrænser.

Der er i Kræftplan III på landsplan fra 2013 afsat 40 mio. kr. årligt til rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft. Kommunerne får 80 pct. af midlerne, mens regionerne får resten.
Sundhedskoordinationsudvalget har godkendt sundhedsaftalen og sender den nu videre til behandling i Regionsrådet og de 19 kommunalbestyrelser med en anbefaling om, at de godkender sundhedsaftalen.

Fakta 
Læs Sundhedskoordinationsudvalgets nye sundhedsaftale.

Flere oplysninger 
Anders Kühnau, formand for Sundhedskoordinationsudvalget, tlf. 2720 0346 / 2360 2768, kuhnau@rr.rm.dk
Hans Jørgen Hørning, næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget, tlf. 2712 7595, hans-joergen.hoerning@silkeborg.dk