05.02.2016

Fra ebola til zika-virus. På Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital står personalet klar til den næste epidemi, der rammer os. For den kommer, mener ledende overlæge Lars Østergaard.

Lørdag den 6. februar er det præcis ét år siden, at det første hold udsendte vendte hjem fra ebola-kampen i Sierra Leone. I foråret er det samtidigt et år siden, at ebolaepidemien var på sit højeste.

Men kampen blev ikke kun udspillet i Afrika. Også herhjemme stod hospitalerne klar til at modtage eventuelt smittede. Og selvom ebolatruslen ikke længere er så stor, er personalet stadig i beredskab.

- Der vil helt sikkert bryde en ny dødelig virus ud. Det er der ingen tvivl om. Om den hedder ebola eller noget andet, så skal vi være klar. Vi går efter et mål, der hedder, at vi skal kunne modtage en patient, der er smittet med en dødelig virus, i løbet af to timer. Og det kan vi, fortæller Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Sådan forbereder vi os
Ifølge Lars Østergaard har erfaringerne fra sidste års ebola-epidemi betydet, at vi nu er mere klar end nogensinde til at modtage patienter, der er syge med en dødelig og smitsom virus

- Under ebola-epidemien havde vi mange opstartsproblemer. For eksempel skal der jo være nok personale, der er klædt på til at håndtere en patient, der skal isoleres. Det kræver træning, og det kom vi for sent i gang med sidst. Så nu har vi stort fokus på, at vi har et stort beredskab klar, også selvom der lige nu ikke er nogen trussel. Du kan jo se det som at forsikre sit hus mod brand. Du skal jo have en forsikring, for det sker jo, at huse brænder, siger han.

Farligere end ebola?

Lars Østergaard fortæller, at ebola håndteres som den mest farlige og smitsomme sygdom, man kan arbejde med. Men hvert øjeblik kan der bryde noget lige så farligt ud, siger han.

- Det er de ukendte virusser, der er værst. Så vi kan aldrig vide, hvornår næste epidemi opstår. Derfor står vi klar i døgndrift.

Fakta:

  • Ebola-udbruddet, der startede i december 2013, har udviklet sig til den hidtil største epidemi af ebola. 28.000 har været smittet, og den har kostet 11.000 mennesker livet.
  • Lørdag den 6. februar er det præcis ét år siden, at det første hold udsendte vendte hjem fra kampen mod ebola. I alt var 27 medarbejdere fra Region Midtjylland udsendt.
  • Når Region Midtjylland stiller personale til rådighed, er det Forsvaret, der står for træning og udsendelse.
  • Ebola-virus smitter ved direkte kontakt med patienters kropsvæsker som f.eks. blod, sved, blodigt opkast, afføring eller sæd.
  • Historiens værste epidemi er kopper, som slog over 300 millioner ihjel. Sygdommen blev erklæret udryddet i 1980.

Læs mere om årsdagen for hjemkomsten af det første hold ebola-udsendte, se de udsendtes egne billeder og videoer fra ebolalejren, og læs ebolasygeplejerskens dagbog fra Sierra Leone lige her:

http://www.rm.dk/om-os/aktuelt/ebola-tema/

 

Flere oplysninger:

  • Lars Jørgen Østergaard, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7845 2800 / 5151 3140 / larsoest@rm.dk 

  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/