03.07.2020

På Aarhus Universitetshospital kan børn, der er bange for nåle, nu få tilbud om at låne et par VR-briller og et specialdesignet spil

Kan et specialdesignet Virtual Reality spil få børn til at sidde stille under fx blodprøvetagningen og adsprede/aflede dem fra at mærke stikket og smerter? Det tyder foreløbige erfaringer på, og Afdelingen for Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital bliver nu en del af en dansk forskningsgruppe, der skal dokumentere effekten af spillene.

VR-spillene adskiller sig fra andre VR-spil ved at være designet til hospitalssituationer, som alle børn – og deres forældre – frygter: Når et barn skal have taget en blodprøve, have fjernet et plaster eller have lagt et dræn eller drop.

Klara demonstrerer, hvordan man kan sidde og spille VR-spil, mens en bioanalytiker tager blodprøver

Foto: Tonny Foghmar

- Hvis effekten viser sig at være så god som ventet, så håber vi at kunne være med til at udvikle flere spil målrettet indlagte børn og unge. Derudover håber vi at kunne udbrede metoden til interesserede fagfolk og hospitaler både i Danmark og i udlandet, så børn over hele verden kan få en bedre oplevelse i en svær situation, siger udviklingsansvarlig sygeplejerske Charlotte Drejdal Dyekjær.

Virtual reality betyder at opleve ting, der ikke rigtigt eksisterer, gennem fx et par VR-briller. Smerte er en subjektiv oplevelse, og forskning viser, at distraktion (afledning) kan være smertelindrende i forbindelse med behandling, da hjernen ikke koncentrere sig på samme måde om smerten, hvis opmærksomheden er et andet sted.

--------------------

Her er et eksempel på et af spillene "Ballade på Badebroen", som er udviklet i fællesskab af VR-firmaet Khora og Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet:

http://region-hovedstaden-ekstern.23video.com/paindistraction-vr-spil-til-born

Yderligere information

Udviklingsansvarlig sygeplejerske Charlotte Drejdal Dyekjær, tlf. 2320 5318 eller mail chardyek@rm.dk