Foto: Lisbeth H. Justesen, Regionshospitalet Viborg

Mange tænker sikkert "læge" eller "sygeplejerske", når snakken går på job i hospitalernes ”hvide verden”. Men faktisk er der rigtig mange andre job- og uddannelsesmuligheder på et hospital. I torsdags var der syn for sagn da Regionshospitalet Viborg åbnede sine døre for andre end patienter og pårørende og bød unge uddannelsessøgende særligt velkommen.

Indenfor på Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup havde 13 af hospitalets halvt hundrede faggrupper gjort fælles front for at kapre nogle af de eftertragtede unge, der om kort tid skal vælge uddannelse og dermed fremtidigt arbejdsliv.

Faggrupperne havde tryllet forhallen om til en farvestrålende og pulserende markedsplads, hvor de hver især (færdiguddannede, elever og studerende) falbød deres uddannelser og karrieremuligheder og gik i dialog med de mange interesserede, der havde responderet på invitationen - eller som rent tilfældigt kom forbi og lod sig indfange.

Kig bag kulisser

Og for at koble selve uddannelsen sammen med det kommende arbejdsliv blev gæsterne også inviteret om bag kulisserne - både i afdelinger, der udelukkende præsenterede et enkelt fag, men også på rundvisninger, der var tilrettelagt som et patientforløb. Deltagerne fulgte samme vej gennem hospitalet, som en apopleksipatient med et brækket ben ville gøre - og kom i kontakt med de samme faggrupper.

De 13 faggrupper var alle repræsentanter for deciderede sundhedsuddannelser. Fem korte (lægesekretær, neurofysiologiassistent, portør, redder og social- og sundhedsassistent) og otte mellemlange uddannelser (bioanalytiker, ernæring og sundhed, ergoterapeut, fysioterapeut, jordemoder, radiograf, sygeplejerske og farmakonom).

Aldrig for sent at tage en uddannelse

- Jeg anslår, at omkring 100 lagde vejen forbi hospitalet for at være med på dagen - heraf 65 unge, siger uddannelseskoordinator Lone Kolbæk, som sammen med kolleger i kvalitets- og uddannelsesafdelingen var tovholder for åbent hus-arrangementet.
Hun fortæller, at der kom alle typer - både de, der trængte til inspiration til uddannelsesvalget; de, der havde besluttet sig og lige manglede lidt hjælp til at gøre ansøgningen færdig, men også en del, der overvejede at springe ud i en ny uddannelse inden for sundhedssektoren.
Endeling var der “den sekundære målgruppe” - nemlig de tilfældigt forbipasserende, hvoraf mange blev dybt overraskede over, hvor store uddannelses- og jobmuligheder der er på et hospital.