23-04-2008


Region Midtjylland gør klar til at præmiere en landsby, hvor borgerne er stærkt engagerede i at udvikle deres by og kan fremvise markante resultater af deres arbejde. Frem til 1. oktober kan de lokale aktionsgrupper, LAGer, bringe en vinderlandsby eller en gruppe af landsbyer i forslag.

Der følger 150.000 kroner med Region Midtjyllands landsbypris 2008, og de kan bruges på faciliteter til gavn og glæde for vinderlandsbyens borgere. Det kan være nye lege- eller aktivitetsfaciliteter til børn på en legeplads eller et andet offentligt område i landsbyen eller til at supplere initiativer, der er gennemført eller på vej til at blive det.

Landsbyprisen er en del af det landsbyfornyelsesprojekt, som region Midtjylland samarbejder med kommunerne og LAGerne om. Dette projekt omfatter i øvrigt gennemførelse af to modelprojekter for landsbyfornyelse og initiativer til fremme af sanering og fornyelse i landsbyer og på landet.

11 millioner kr. til landdistrikterne
Regionsrådet for Region Midtjylland har reserveret en ramme på 11 mio. kr. for en 2- årig periode til landdistriktsprojekterne, der både handler om landsbyfornyelse og profilering af landdistrikterne som attraktive steder at leve, arbejde og drive erhverv.

For at kunne komme i betragtning som kandidat til Landsbyprisen 2008 skal der være et stærkt engagement for at udvikle landsbyen og gerne et tæt samarbejde mellem borgere, foreningsliv og kommune.

Derudover skal arbejdet med at udvikle det lille samfund, der højst må have 3.000 indbyggere, have båret frugt. Eksempelvis har man standset et faldende indbyggertal eller ligefrem fået nettotilgang af borgere, skabt nye arbejdspladser eller gennemført markante initiativer.

 Klejtrup By- og Legepark
(klik på billedet for at downloade i høj opløsning)
 Billedtekst:

En af de landsbyer, der tidligere har gjort sig bemærket for sine initiativer, er Klejtrup ved Hobro. Senest har byens borgere etableret Klejtrup By- og Legepark, der bl.a. rummer beachvolleybaner, amfiteater, småbørnslegeplads, petanquebaner, motorisk legeplads samt en blomsterhave og oplevelsessti.Oprindelig var projektet tænkt som et par gynger og en rutchebane, men det greb om sig og endte med at koste 2,9 mio. kr.