28-04-2008


Mandagens Industrikonference Industri Summit 2008 trak mere end 200 midtjyske erhvervsledere samt politikere og folk inden for erhvervsfremme til Herning Kongrescenter.

Hovedemnet var fremtiden for den midt- og vestjyske fremstillingsindustri, og blandt oplægsholderne var den australske klyngeekspert Rodin Genoff, videnskabsminister Helge Sander (V), formanden for Danmarks Vækstråd Lars Nørby Johansen og regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S).

På baggrund af en omfattende analyse, som Rodin Genoff gennem det seneste år har gennemført i samarbejde med Region Midtjylland og 50 af virksomhederne i fremstillingsindustrien, roste han virksomhederne for deres høje teknologiske niveau og deres vilje til at omstille sig til den globaliserede verden og kom samtidig med en opfordring til at markedsføre hele området som ”Smart Center”.

- Det kommer absolut ikke af sig selv, men I har et godt udgangspunkt. 81 procent af al forskning og udvikling i regionen kommer allerede fra fremstillingsindustrien, og hvis I gør det rigtigt – altså samarbejder gennem netværk og klynger – vil I også fremover stå stærkt i kampen om kunderne i den globaliserede verden, sagde Rodin Genoff.

Nede i salen nikkede de over 100 virksomhedsledere, hvoraf flere allerede er med i nogle af Region Midtjyllands stærke klynger, eksempelvis inden for forsvars- og sikkerhedsindustrien, vindmølleindustrien samt de fremvoksende klynger inden for rumindustri og brintteknologi.

Deltagerne i konferencen beskæftigede sig dog også med, hvordan der findes adskillige sten på vejen mod de nødvendige klyngesamarbejder. Således fortalte Ib Christensen fra Erhvervscentret i Ringkøbing-Skjern, hvordan flere virksomheder må flytte dele af deres virksomheder østpå i regionen for overhovedet at få arbejdskraft.
I den forbindelse påpegede Søren Jangaard fra Dansk Innovation, at virksomhederne er nødt til at tænke længere end arbejdskraftmangel.
- De skal tænke 2-3 år frem, sagde Søren Jangaard.

Det gør konferencedeltagerne Carsten Christensen og Ivan Hussak fra den 14 år gamle virksomhed All Round Maskinfabrik allerede. Og de mener, at klynger, partnerskaber og samarbejde er vejen frem.
- Konferencen i dag var lige det sidste, der skulle til for at overbevise os om, at den form for åbne samarbejder er sagen for os, sagde Carsten Christensen.

- Det er spændende at høre så mange folk, der leder og driver større virksomheder sige, at man skal se bort fra tankegangen med foden under eget bord, sagde Carsten Christensen, før han ilede videre for at hilse på mulige samarbejdspartnere blandt de øvrige konferencedeltagere.
- Jeg skal blandt andet have fat i Dansk Design Center og en fyr fra vindmølleindustrien. Dagen i dag er fin til den slags møder.

I næste måned skal Vækstforum for Region Midtjylland tage stilling til, om regionen bør iværksætte et offentligt støttet klyngeprogram. I så fald bliver det med et samlet budget på over 200 mio. kroner over tre år.

Billeder

Tryk for at hente billedet i høj opløsning

Klyngeekspert Rodin Genoff

 

Tryk for at hente billedet i høj opløsning

Carsten Christensen og Ivan Hussak fra den 14 år gamle virksomhed All Round Maskinfabrik.Flere oplysninger
Bent B. Mikkelsen, afdelingsleder
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5277
Mobil: 2023 3360
bent.mikkelsen@ru.rm.dk