Konference: Ny viden bidrager til nytænkning i sundhedsindsatser



Konference: Ny viden bidrager til nytænkning i sundhedsindsatser

For to år siden tegnede Region Midtjyllands sundhedsprofil et klart billede af sundhed, sygdom og livsstil i regionen. Nu sættes der fokus på, hvordan kommuner, region og almen praksis bruger den nye viden. Det sker på en konference i Herning Kongrescenter den 10. december.

Mere fokus på psykisk syges livsstil
Sundhedsprofilen har blandt andet bidraget med helt ny viden om, at psykisk syge generelt har flere kroniske sygdomme end resten af befolkningen og samtidig en langt mere risikobetonet livsstil.

Den nye indsigt har afspejlet sig i regionens nye psykiatriplan, hvor der er sat ekstra fokus på somatisk sygdom hos psykiatriske patienter og samtidig lagt op til en ny strategi for sundhedsfremme og forebyggelse.

- Sundhedsprofilen har været en øjenåbner med hensyn til omfanget af fysisk sygdom hos patienter med psykisk lidelse. Resultaterne har været et vigtigt input til psykiatriplanen og har understreget behovet for at styrke den forebyggende indsats i forhold til blandt andet overvægt og sukkersyge hos psykisk syge, siger Bent Hansen, formand for regionsrådet, Region Midtjylland.

Konkrete initiativer
Ifølge ledende fysioterapeut Lene Nyboe, Århus Universitetshospital Risskov, er en række konkrete indsatser i støbeskeen.
- Fx sættes et nyt kompetenceudviklingsprojekt i gang i foråret 2009. Det skal ruste medarbejderne i psykiatrien, så de får mere viden om og fokus på fysiske symptomer. Samtidig skal der gennemføres en mere systematisk screening for faktorer, der kan indikere øget risiko for sukkersyge og hjerte-karsygdomme blandt psykiatriske patienter, siger Lene Nyboe, der på konferencen fortæller mere om de mange konkrete initiativer, der er på vej.

Inspiration på tværs af kommuner
Også kommunerne har draget stor nytte af sundhedsprofilen fortæller Anders G. Christensen, formand for kommunekontaktrådet i region midtjylland.

- Sundhedsprofilen har været et vigtigt input til udarbejdelse af de kommunale sundhedspolitikker. Alle kommuner har haft adgang til lokale tal om sundhed, sygdom og livsstil, og den nye viden bruges løbende til at prioritere konkrete indsatsområder, både i forhold til fx kronisk syge og i forhold til at sætte sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter i gang, siger Anders G. Christensen.

Alle regionens 19 kommuner vil være til stede på konferencen for at fortælle om nogle af de initiativer, der er blevet til med inspiration fra sundhedsprofilen. Nogle kommuner bidrager med oplæg, andre formidler fra stande på et sundhedsmarked.

Flere oplysninger
Chefsygeplejerske Claus Graversen, Århus Universitetshospital Risskov, tlf. 8728 4243 / claus.graversen@ps.rm.dk
Sundhedskonsulent Louise Nordvig, tlf. 2047 9041 / louise.nordvig@stab.rm.dk
Sundhedskonsulent Finn Breinholt, Center for Folkesundhed, tlf. 2273 0252 / finn.breinholt@stab.rm.dk

Link
Hent programmet for konferencen
Læs mere om Sundhedsprofilen

Tilmelding til konferencen er overskredet, men presse er velkommen til at deltage. Tilmeld til Anna Glavind på anna.glavind@stab.rm.dk eller tlf. 2485 5950