Hos både borgere og politikere har der i forbindelse med debatten om samling af tarmkirurgien i Hospitalsenheden Vest rejst sig en række spørgsmål om baggrunden. Spørgsmålene har bl.a. handlet om, hvor vidt det faglige grundlag er i orden, hvorfor samlingen sker i Herning og ikke i Holstebro, hvorfor der ikke kan modtages af akutte kirurgiske patienter i Holstebro selv om tarmkirurgien er samlet i Herning og om Hospitalsledelsen Vest har haft sin egen dagsorden undervejs i forløbet. Medlem af Regionsrådet Connie Jensen (S) har bedt om en redegørelse. Læs den her


Medlem af Regionsrådet Conny Jensen (S) har anmodet om en redegørelse omkring beslutningen om samling af tarmkræftkirurgien i Hospitalsenheden Vest.


I forlængelse af Conny Jensens forespørgsel og i forlængelse
Regionsrådsmedlem Conny Jensen 
 Regionsrådsmedlem
Conny Jensen (S)
af en række spørgsmål, der er rejst i offentligheden og internt i Hospitalsenheden Vest omkring samlingen af tarmkirurgien, har hospitalsledelsen udarbejdet et notat, der kort beskriver baggrunden for samlingen. Notatet er vedlagt, idet nærværende notat kort opridser tidspunkter for afrapporteringer samt de politiske behandlinger.

Sagsforløb i det tidligere Ringkjøbing Amt
Som det fremgår af vedlagte notat har der siden 2001 foregået en række interne overvejelser og processer vedrørende organiseringen af tarmkræftkirurgien i det tidligere Ringkjøbing Amt. I 2002/2003 blev der foretaget en udredning af det samlede kirurgiske område i Ringkjøbing Amt, som resulterede i en efterfølgende etape-vis nedlæggelse af de kirurgiske funktioner ved hospitalerne i Lemvig, Ringkøbing og Tarm.

I september 2005 – med baggrund i Sundhedsstyrelsens kræftrapport og kræftplan II – nedsatte Direktørforum i det daværende Region Nord (Nordjyllands Amt, Århus Amt, Viborg Amt, Ringkjøbing Amt og Vejle Amt) en arbejdsgruppe med henblik på udredning af tarmkræftkirurgi i regionen. Arbejdsgruppen anbefalede en samling af tyktarmskræftkirurgien på 5 enheder og endetarmskræftkirurgi på 3 muligvis 4 enheder i Region Midtjylland.

Rapporten fra det daværende Region Nord (”Tarmkræftbehandlingen i Region Nordjylland & Region Midtjylland – set i lyset af Sundhedsstyrelsens Tarmkræftrapport fra august 2004”) blev forelagt Ringkjøbing Amts Sundhedsudvalg i juni 2006 og rapporten blev taget til efterretning. Med baggrund i Region Nord rapporten blev der af sundhedsdirektionen i Ringkjøbing Amt nedsat en arbejdsgruppe til udredning af grundlaget for placeringen af endetarmskræftkirurgien og tyktarmskræftkirurgien i det daværende ”Sygehus Ringkjøbing” – nu Hospitalsenheden Vest. Arbejdsgruppen bestod af kirurger fra såvel Herning som Holstebro under ledelse af den daværende centerledelse. Arbejdsgruppen blev endvidere suppleret med en udvidet arbejdsgruppe med inddragelse af de samarbejdende specialer.

Arbejdsgruppen afrapporterede i september 2006 (vedlagt som bilag)
Det fremgår af rapporten (”Udredning vedr. placering af behandlingen af endetarmskræft og tyktarmskræft ”Sygehus Ringkjøbing” – september 2006): ”Hvis tyktarmskræftkirurgien fjernes fra en klinik, vil det på meget kort sigt få omfattende konsekvenser for den akutte modtagelse. Dette skyldes, at man ikke har mulighed for at opretholde og rekruttere en fast lægestab ved klinikken. Vagten kan derfor kun bevares ved udetjeneste eller på vikarbasis. Det realistiske er derfor, at den klinik, som ikke skal varetage tyktarmskræftkirurgi fremover, drives som en elektiv enhed. Man vil ikke kunne modtage større traumer på den enhed, som ikke har en kirurg i vagt, men der kan fortsat opretholdes almindelig skadestuefunktion” (side 11).

Af konklusionen fra rapporten fremgår yderligere:

”Endetarmskræftkirurgien samles så hurtigt, det er praktisk muligt i Herning. Denne løsning er der enighed om i de to arbejdsgrupper.

Endetarms- og tyktarmskræftkirurgien kan ud fra et fagligt synspunkt samles enten i Herning eller i Holstebro.

Den udvidede arbejdsgruppe anbefaler, at tyktarmskræftkirurgien samles med endetarmskræftkirurgien i Herning inden for 1½ til 2 år, gerne inden udgangen af 2007.

Fordele ved placering af den samlede endetarms- og tyktarmskræft-kirurgi i Herning er:

1. Tyktarmskræftkirurgien bevarer den faglige nærhed til den medicinske gastroenterologi.
2. Radiologisk er det medikotekniske udstyr allerede til stede i Herning, og organisationen er tilpasset tyktarmskræftkirurgien.
3. Det tværfaglige samarbejde med onkologien er umiddelbart til stede.
4. Gynækologernes behov for (oftest akut) tarmkirurgisk assistance kan tilgodeses.

Der er stort behov for kardiologisk ekspertise til denne patientgruppe.

Hernings geografiske placering kunne betyde, at der opnås gode rekrutteringsmuligheder.

Der opretholdes kirurgisk vagt på speciallægeniveau på Holstebro Sygehus på døgnbasis, således at der fortsat kan foregå akut modtagefunktion. Arbejdsgruppen anbefaler, at man i Ringkjøbing Amt snarest indleder et udredningsarbejde af akutfunktionen, jævnfør anbefaling fra Sundhedsstyrelsen (orientering om fremtidig national specialeplanlægning, 30. juni 2006). (…)

Der gøres opmærksom på, at der er behov for at etablere en mellemvagtsfunktion i Herning uanset hvilket scenarie, der vælges. Opretholdes tyktarmskræftkirurgien i både Herning og Holstebro er der et påtrængende bemandingsproblem på bagvagtsniveau allerede fra efteråret 2006 pga. vakancer” (side 21 i rapporten).

Sundhedsudvalget i det tidligere Ringkjøbing Amt behandlede den 27. november 2006 (punkt 2) sag vedrørende samling af endetarmskræft for det daværende ”Sygehus Ringkjøbing” – nu Hospitalsenheden Vest. Rapporten ”Udredning vedr. placering af behandlingen af endetarmskræft og tyktarmskræft ”Sygehus Ringkjøbing” – september 2006” var vedlagt som bilag til punktet. Sundhedsudvalget besluttede at anbefale over for Region Midtjylland, at endetarmskirurgien hurtigst muligt samles ved Kirurgisk Klinik, Herning Sygehus. Stillingtagen til den endelige placering af tyktarmskirurgien afventer planlægningen i Region Midtjylland. Det fremgår af protokollen, at Arne Nielsen ikke kunne tiltræde beslutningen, da han påregnede, at denne omlægning vil påvirke akutfunktionen.

Det bemærkes, at Sundhedsudvalget i Ringkjøbing Amt på samme møde (punkt 1) behandlede samling af brystkræftkirurgi. Sundhedsudvalget besluttede på mødet at anbefale over for Region Midtjylland, at brystkræftkirurgien hurtigst muligt samles på Kirurgisk Klinik, Holstebro Sygehus.

Sagsforløb i Region Midtjylland
Samling af kræftkirurgi har været behandlet på møder i Underudvalget vedr. service, kvalitet, plan og struktur samt i Forberedelsesudvalget og i Regionsrådet.

Underudvalget vedr. service, kvalitet, plan og struktur
Underudvalget vedr. service, kvalitet, plan og struktur drøftede på møde den 25. oktober 2006 (punkt 2) Region Nord rapporten om tarmkræftbehandlingen i Region Nordjylland og Region Midtjylland. Underudvalget drøftede Region Nord-rapporten og konkluderede at, ”Underudvalget tilslutter sig principielt arbejdsgruppens anbefalinger om samling af tarmkræftbehandlingen, idet Underudvalget i denne forbindelse ikke tager stilling til den geografiske placering af tarmkræftkirurgien eller til akutmodtagelser”.

Underudvalget vedr. service, kvalitet, plan og struktur drøftede på møde den 20. december 2006 (punkt 6) henvendelse fra Ringkjøbing Amt vedr. brystkræft og tarmkræft i Hospitalsenheden Vest, herunder sagsfremstilling fra Sundhedsudvalget bilagt rapporten ”Udredning vedr. placering af behandlingen af endetarmskræft og tyktarmskræft ”Sygehus Ringkjøbing” – september 2006”. Underudvalget konkluderede, at ’Underudvalget er af den opfattelse, at beslutninger omkring kræftkirurgien bør afvente en samlet planlægning for Region Midtjylland. Oplægget indgår som en del af det videre plangrundlag for området”.

Underudvalget vedr. service, kvalitet, plan og struktur drøftede på møde den 23. april 2007 administrationens anbefaling om, at Hospitalsenheden Vest arbejder videre med samlingen af de to kirurgiske områder (brystkræft og endetarmskræft). Underudvalget konkluderede, at ”Der var opbakning til forslaget, eftersom der er tale om en intern omorganisering indenfor Hospitalsenhed Vest, som udelukkende har til formål at kvalitetssikre hhv. brystkræftkirurgi og endetarmskræftkirurgi i den vestlige del af regionen. Underudvalget tiltræder administrationens anbefaling om at samle hhv. brystkræftkirurgi og endetarmskræftkirurgi idet organisationsændringen udelukkende betragtes som intern” (referat af mødet).

Forberedelsesudvalget og Regionsrådet
Forberedelsesudvalget behandlede på møde den 15. november 2006 (punkt 13) Region Nord-rapporten og tilsluttede sig, at anbefalingerne principielt udgør plangrundlaget for organiseringen af tarmkræftkirurgien og indgår som en del af det af videre plangrundlag, idet der hermed ikke blev taget stilling til placering af tarmkræftkirurgien eller antallet af akutmodtagelser.

Ultimo 2006 sendte Sundhedsstyrelsen rapporten ”Gennemgang af akutberedskabet” i høring. Regionsrådet behandlede på møde den 27. februar 2007 høringssvar til Sundhedsstyrelsen (punkt 1). Regionsrådet bemærkede i høringssvaret ”at Sundhedsstyrelsen ikke forholder sig til sammenhængene mellem akutmodtagelser og eksempelvis operation af tarmkræft. Den faglige anbefaling som Regionsrådet har fået forelagt, viser entydigt, at der en snæver sammenhæng mellem akutkirurgisk modtagelse og varetagelse af tyktarmskræftkirurgi. Det antages således, at Sundhedsstyrelsens udmelding betyder, at der kan opereres tyktarmskræft de steder, hvor der fremover vil være akutmodtagelse” (side 8 i høringssvar).

Regionsrådet behandlede på møde den 23. maj 2007 sag vedrørende samling af endetarmskræftkirurgi og samling af brystkræftkirurgi i Hospitalsenheden Vest (punkt 11). Regionsrådet besluttede at samle brystkræftkirurgien ved Regionshospitalet Holstebro og endetarmskræftkirurgien ved Regionshospitalet Herning. SF stemte imod.

Ved indgåelse af akutforliget den 24. september 2007 og Regionsrådets behandling af akutplanen den 24. oktober 2007 blev følgende vedtaget: ”Regionshospitalet Herning skal fortrinsvis varetage en række avancerede kræftbehandlinger. Regionshospitalet Holstebro skal fortrinsvis varetage en række avancerede behandlinger indenfor det elektive område, herunder indenfor specialerne øre-næse-hals, urologi, mammakirurgi, øjne og ortopædi” (…) For at fastholde kræftbehandling i Hospitalsenheden Vest, er tarmkirurgi samlet med strålebehandling og onkologi i Herning. Akut kardiologi samles i Herning. Det betyder, at patientkategorier i tilknytning hertil eller patienter der akut kræver specialister indenfor disse områder skal behandles på den fælles akutmodtagelse i Herning” (akutforlig side 3).

Forretningsudvalget blev på møde den 20. november 2007 orienteret om den fremskyndede udredningsproces vedrørende den fremtidige kirurgiske funktion i Hospitalsenheden Vest. Notat herom omdeltes. Regionsrådet behandlede på møde den 16. januar 2008 organisering af organkirurgi og ortopædkirurgi ved Hospitalsenheden Vest. Regionsrådet besluttede, ”at Regionsrådets forlig om akutstrukturen står ved magt. Regionsrådet noterer sig den bemandingsmæssige situation i Hospitalsenhed Vest. Det sikres, at akutte patienter også fra den nord-vestlige del af Region Midtjylland får optimal behandling i overensstemmelse med akutforliget. I øvrigt udsættes sagen, idet de samlede konsekvenser belyses yderligere. Regionsrådets medlemmer får mulighed for at fremkomme med supplerende spørgsmål frem til 1. februar 2008” (referat af mødet). Der er ikke indkommet supplerende spørgsmål.

Status for samlingen af tarmkirurgien samt den videre proces
Den bemandingsmæssige situation ved Hospitalsenheden Vest har fremskyndet implementeringen af Regionsrådets beslutning om at samle tarmkirurgien i Herning. Opsigelsen fra to bærende kolorectalkirurger har fjernet grundlaget for varetagelsen af tarmkirurgi på højt niveau ved klinikken i Holstebro. På den baggrund visiteres akutte kirurgiske patienter samt traumepatienter pr. 1. februar 2008 til Regionshospitalet Herning. Der pågår en nærmere udredning i forhold til det ortopædkirurgiske område – jf. Regionsrådets beslutning af 16. januar 2008.

Bilag: