Region Midtjylland sender for første gang ambulancetjenesten i udbud. Der vil være et særskilt udbud af ambulancekørsel samt et særskilt udbud af liggende patientkørsler, hvor patienten ikke kræver behandling undervejs. Falck er i dag hovedaktør på ambulanceområdet i Danmark. Med udbuddet får andre aktører også mulighed for at byde på opgaven.

Region Midtjylland sender for første gang ambulancetjenesten i udbud
Region Midtjylland sender for første gang ambulancetjenesten i udbud. Der vil være et særskilt udbud af ambulancekørsel samt et særskilt udbud af liggende patientkørsler, hvor patienten ikke kræver behandling undervejs. Falck er i dag hovedaktør på ambulanceområdet i Danmark. Med udbuddet får andre aktører også mulighed for at byde på opgaven. Udbudsbekendtgørelserne blev udsendt mandag den 4. februar 2008.


Region Midtjylland har netop sendt al ambulancekørsel og liggende sygetransport i udbud. Det er konkurrencemyndighederne, der har bestemt, at disse opgaver skal i offentligt udbud. Et udbud, som kommer til at ændre på organiseringen af ambulanceområdet.

Udbudsbekendtgørelser kan bl..a. findes på www.regionsudbud.dk.

For at styrke kvaliteten af den behandling, patienterne får inden de når frem til hospitalerne, og samtidig skabe grobund for øget konkurrence, ændrer Region Midtjylland i forlængelse af udbudet på organiseringen af det præhospitale område.

De væsentligste ændringer er:
- ambulancekørsel bliver adskilt fra ikke-behandlingskrævende sygetransport
- vagtcentralfunktionen vil blive styrket med sundhedsfagligt personale

Ambulancekørsel og sygetransport skilles ad
Hidtil er ambulancekørsler og liggende patientkørsler blevet kørt af de samme køretøjer og den samme leverandør. I forbindelse med udbuddet ændres dette. Der vil derfor være to særskilte udbud. Et udbud der vedrører ambulancekørsel og et udbud der vedrører ikke-behandlingskrævende liggende sygetransporter.

Ambulancer skal tage sig af alle behandlingskrævende kørsler – både akutte og planlagte. Patienter, som skal ligge ned under kørslen, men som ikke har brug for behandling eller observation under vejs, vil blive kørt af sygetransporter.

Denne adskillelse betyder, at der vil blive bedre servicemål for ventetid for de liggende patientkørsler. Endvidere håber regionen, at det kan stimulere konkurrencesituationen, sådan at flere leverandører kan komme ind på markedet.

I begge udbud vil der ske en opdeling i geografiske udbudsområder, hvor Region Midtjylland fastsætter et givent antal ambulanceberedskaber/sygekøretøjer.

Region Midtjylland styrker vagtcentralen med sundhedsfagligt personale
Borgere, som har brug for en ambulance, skal fortsat ringe 112 til politiets alarmcentral. Her vil politiet som i dag beslutte, om der skal sendes en ambulance og eventuelt en akutbil af sted. Alle nødvendige oplysninger bliver elektronisk overført fra alarmcentralen til vagtcentralen, der har overblikket over, hvor nærmeste ambulance, akutbil og sygetransport befinder sig.

I forhold til i dag vil vagtcentralen blive styrket med sundhedsfagligt personale. Det sundhedsfaglige personale kan rådgive politiets alarmcentral, og vil ved hvert udkald kunne vurdere hastegrad og dermed sikre, at det altid er de mest akutte og alvorlige tilfælde, som får den hurtigste og mest kvalificerede hjælp. Der vil fortsat også være teknisk personale på vagtcentralen, som skal varetage den konkrete udsendelse af ambulancer og akutbiler.

Regionen planlægger at tænke vagtcentralen sammen med andre funktioner på det akutte område. Det gælder blandt andet det såkaldte ’AMK’ – Akut Medicinsk Koordinationscenter. Hvis en stor ulykke indtræffer, vil et stærkt team i AMK være klar til at koordinere ambulancer, akutbiler, ressourcer i hospitalsvæsenet mv. og vil effektivt kunne styre og koordinere indsatsen.

Behovet beregnet af DTU
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har, ved hjælp af kørselsdata for 2006, beregnet størrelsen af ambulanceberedskabet, hvor mange sygekøretøjer, der skal til, og hvor de er placeret mest hensigtsmæssigt. Simuleringerne bliver indarbejdet i udbudsmaterialet, så det tydeligt fremgår, hvor mange ambulancer og hvor mange sygekøretøjer Region Midtjylland ønsker at indkøbe.

Fremgangsmåden er ny. Tidligere aftaler er indgået på baggrund af en responstid, hvor det har været op til leverandøren at afgøre antallet af ambulancer, sygetransporter og placeringen af dem. Region Midtjylland bruger den nye metode, for at sikre en større grad af gennemsigtighed for eventuelle nye leverandører på markedet.

Andre krav
- Ambulancerne og sygetransporterne får en primær geografisk tilknytning, men vagtcentralen kan disponere over dem i hele Region Midtjylland. I et vist omfang vil disponeringen også omfatte kørsler udenfor Region Midtjyllands område.

- Leverandørerne skal tilvejebringe det efterspurgte antal ambulanceberedskaber og sygetransporter i en aftalt tid. Dette betyder, at leverandøren skal sikre at der i hele perioden er en ambulance med mandskab til rådighed eller et sygekøretøj med mandskab til rådighed.

- Ambulanceberedskaberne bliver kategoriseret i dag- og døgnberedskaber, lav-aktivitetsberedskaber mv.

- I ambulanceudbudet vil der blive stillet krav om, at alle lovgivningsmæssige krav til ambulancens udstyr og bemanding overholdes.

- I udbudet vedr. den ikke-behandlingskrævende sygetransport bliver der stillet andre krav til bemanding og udstyr end i ambulancer.

- Sygetransporterne skal kunne køre en patient, der skal ligge ned undervejs og være bemandet med en chauffør og en hjælper.


Flere oplysninger
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/

Leif Vestergaard-Pedersen, Sundhedsdirektør, tlf. 8728 5040 eller 2124 2316

Lars Dahl Pedersen, Afdelingschef, Sundhedsplanlægning, tlf. 8728 4430 / 4031 3230

Morten Helleberg Christiansen, Kontorchef, Præhospital og beredskab, tlf. 8728 4471 / 2963 0265