Region Midtjylland står i en vanskelig økonomisk situation, hvor regionen forventer et driftsunderskud på 430 mio. kr. i 2007 og en ubalance på 570 mio. kr. i 2008 på det somatiske sundhedsområde. På et døgnseminar 29. og 30. januar diskuterede regionsrådet situationen.


Region Midtjylland står i en vanskelig økonomisk situation, hvor regionen forventer et driftsunderskud på 430 mio. kr. i 2007 og en ubalance på 570 mio. kr. i 2008 på det somatiske sundhedsområde.


På et døgnseminar 29. og 30. januar diskuterede regionsrådet situationen, der primært bunder i de principper, regionerne får tildelt bloktilskud efter. Desuden forværres situationen af bl.a. en høj aktivitet på hospitalerne, som hospitalerne ikke får fuld betaling for via taksterne, og af store udgifter til medicin.

Der er i regionsrådet en fælles forståelse for – via Danske Regioner – rette henvendelse til Velfærdsministeriet med henblik på at genvurdere regionernes bloktilskud. Ændringer i bloktilskudsprincipperne kan tidligst få virkning fra 2009.

Samtidig vil Region Midtjylland – igen via Danske Regioner – rette henvendelse til Velfærdsministeriet og Finansministeriet for at drøfte en løsning på driftsunderskuddet for 2007 og 2008.

Regionsrådet ønsker at gennemføre allerede planlagte effektiviseringer, men der iværksættes ikke nye.

Initiativer der fastholdes er:
• Regionshospitaler har i 2007 ikke nået at realisere en planlagt besparelse på 80 mio. kr. Herudover er der en merudgift til kommunale dækningsafgifter på 20 mio. kr. Der overføres 100 mio. kr. til realisering i 2008.
• Fra budgetforliget for 2008 fastholdes besparelser vedrørende et ekstraordinært produktivitetskrav på ½ %, besparelser på serviceområder, vikardækning, fællesindkøb mv. samt besparelser på fælleskonti svarende til en samlet besparelse på 150 mio. kr.
• Opprioritering af den præhospitale indsats med 15 mio. kr. forudsættes finansieret i forbindelse med strukturplanen.

Der er herudover forventning om, at en bedre registrering af genoptræningen vil bidrage med en merindtægt på 25 mio. kr. vedrørende både 2007 og 2008.

Det resterende problem vedrørende merudgift for 2007 er 305 mio. kr. og ubalancen i 2008 er 395 mio. kr.

Muligheden for nedbringelse af disse beløb vurderes ved følgende:

Der gennemføres en særlig analyse af mulighederne for tilvejebringelse af effektiviseringer i forbindelse med hospitalsplanen svarende til 100 mio. kr.

I forbindelse med budgetforliget for 2008 er der vedtaget en hensigtserklæring om at styrke ledelse og udvikling af bedre arbejdsgange. Der iværksættes en tæt opfølgning på hensigtserklæringen med henblik på vurdering af muligheder for effektivisering af hensigtsmæssige og sammenhængende patientforløb.

Der udarbejdes en vurdering af mulighederne for at opnå besparelser i samhandlen med andre regioner.

Regionsrådet planlægger ikke pt. ekstraordinære besparelser, men afventer resultatet af henvendelserne til såvel Velfærdsministeriet som Finansministeriet.

 Se Region Midtjyllands budget for 2008

Flere oplysninger
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.