At tilpasse indsatsen til børn med hjerneskade er ikke helt så let som et drej i kalejdoskopet. Derfor arrangerede Servicestyrelsen og MarselisborgCentret mandag den 9. juni en konference i Vingstedscentret, hvor tilhørerne – udover at høre en masse spændende og engagerede oplæg – blev præsenteret for en ny antologi: ”På vej videre – Udvikling i indsatsen for børn med hjerneskade”.

- Indsatser for børn med hjerneskade er så forskellige som mønstrene i et kalejdoskop. Hver gang man drejer på røret, skaber lyset og glasstumperne unikke former og farver. Det samme gælder støtten til børnene. Indsatserne tilpasses det enkelte individ, hvilket skaber unikke rammer og mønstre for samarbejdet og den faglige ekspertise, fortæller udviklingskonsulent Pia Løvschal-Nielsen, MarselisborgCentret - under Center for Folkesundhed, Region Midtjylland.

At tilpasse indsatsen til børn med hjerneskade er ikke så let som et drej i kalejdoskopet. Derfor havde Servicestyrelsen og MarselisborgCentret arrangeret en konference, hvor tilhørerne – udover at høre en masse spændende og engagerede oplæg – blev præsenteret for en ny antologi: ”På vej videre – Udvikling i indsatsen for børn med hjerneskade”. Fokus for såvel konferencen som antologien er vidensdeling mellem aktørerne.

Yndlingsmusik gavner genoptræningen
En af konferencens hovedtalere var hjerneforskeren Peter Vuust, der har spillet jazz på kontrabas det meste af sit liv. Han er netop blevet udnævnt til professor på Det Jyske Musikkonservatorium med ønsket: Større fokus på perception, kognition og læring gennem musik. Peter Vuust er én af få danskere, der forsker i, hvordan musik påvirker hjernen.
- Musikken kan noget, som sproget ikke kan: Hjælpe os med at kommunikere sammen i større grupper. Det gælder for såvel børn med hjerneskade som alle andre, at musikken påvirker os følelsesmæssigt og skaber bånd mellem mennesker på måde, som vi ikke kan opnå med talt sprog, fortæller Peter Vuust og fortsætter:
- Nyere resultater fra en finsk forskergruppe tyder på, at det er gavnligt for genoptræningen at lytte til sin yndlingsmusik efter fx et slagtilfælde. Det tyder på, at musik kan bruges ikke blot til lyst, men også til gavn.

”Dejligt at spille med nogle som mig”
Såvel oplæggene på konferencen som artiklerne i antologien: ”På vej videre” er vidensdeling. Og de handler om vidensdeling. Derudover kredser alle forfatterne i antologien om at dele viden med og mellem fagprofessionelle og pårørende. Det gør de undervejs i indsatsen og i processen ved gøre noget utraditionelt.
- Forfatterne inviterer forældre til at deltage. Dele af indsatsen for barnet placeres i familiens egne omgivelser: i eget hjem, i skolen, på fodboldbanen. Faglig ekspertise giver indsatsen rygrad og målrettethed, mens samarbejdet og indlejringen giver indsatsen mening, fortæller redaktør og arrangør af konferencen Pia Løvschal-Nielsen, MarselisborgCentret.
- Ergoterapeut Jeanette Baagø tager eksempelvis ud på fodboldbanen og hjælper træneren med at indrette forholdene, så det bliver muligt at spille fodbold som andre skoledrenge. På den måde når børnene et nyt klimaks, som bedst beskrives af en af drengene selv: ”Hvis du vidste, hvor dejligt det er at spille med nogle som mig”.

”På vej videre”
Men hvorfor følge op på indsatsen for børn med hjerneskade? Hvorfor forfølge nye tanker?
- Håbet med konferencen og antologien var, at fagfolk og pårørende vil skabe mange nye indsatser, der giver flere børn mulighed for at udvikle sig. Men det kræver, at vores nyeste og bedste viden deles med andre for at skabe endnu nyere og bedre viden. Vidensdeling er en katalysator for ny viden – eller et nyt spor til at skabe en bedre hverdag for børn med hjerneskade. Jeg håber derfor, at antologien vil hjælpe alle – også dem der ikke deltager på konferencen – på vej videre, slutter Pia Løvschal-Nielsen.

Antologien: ”På vej videre – udvikling af indsatser for børn med hjerneskade” kan downloades gratis fra www.marselisborgcentret.dk og Center for Hjerneskades hjemmeside.
 
En del af både artiklerne i antologien og workshoppen på konferencen er baseret på udviklingsprojekterne for børn med medfødt eller erhvervet hjerneskade. Projekter der gennemførtes med støtte fra Socialministeriets satspuljeprojekt i 2004-2007 – som opfølgning på anbefalinger i rapporten: Ny indsigt – Ny indsats (2004) fra MarselisborgCentret - Læs mere på: www.boernmedhjerneskade.dk

For yderligere information kontakt:
Udviklingskonsulent og antropolog Pia Løvschal-Nielsen, MarselisborgCentret (Center for Folkesundhed): tlf. 8949 1227, 2674 8955, e-mail: Pia.Loevschal-Nielsen@stab.rm.dk

Områdechef Jan Sau Johansen, MarselisborgCentret: tlf. 8949 1213, 2628 8955, e-mail:
Jan.Johansen@stab.rm.dk