Deltagere i borgermøde om hospitalsplanen i Videbæk 13. maj 2008
Nærhed contra specialisering, privathospitaler contra offentlige sygehuse samt rekruttering og fastholdelse af personalet var blot nogle af de emner, der blev rundet, da der tirsdag aften var møde om hospitalsplanen i Videbæk.


”Hvordan vil I sikre aktivitet på de små hospitaler?", ”Hvorfor bygge nyt, når I ikke kan skaffe personalet?” og ”har I overhovedet aftaler på plads med de praktiserende læger, så de kan overtage de opgaver, I gerne vil have dem til?”. Det var indholdet af nogle af de spørgsmål og kommentarer, der blev stillet til politikerne i panelet, da Region Midtjylland i aftes, den 13. maj, havde inviteret til borgermøde om hospitalsplanen.

Mødet blev holdt i Videbæk, hvor politikere og tilhørere blev holdt til ilden af ordstyrer Niels Stidsen fra Lemvig. Og selvom det var en forholdsvis lille forsamling, kom debatten vidt omkring.

- Hvordan får vi aktivitet på hospitalerne i Ringkøbing, Lemvig og Tarm?, spurgte Niels Rasmussen fra Tarm blandt andet og fik svar fra samtlige otte ordførerer i panelet, der fastholdt, at det blandt andet skulle ske i samarbejde med kommunerne og de praktiserende læger.

- Når man decentraliserer skal det præhospitale i centrum, fastslog Conny Jensen (S), mens Poul Müller (K) understregede, at netop når der bliver længere til hospitalerne, er det vigtigt, at der kommer læger i akutbilerne, så det sundhesfaglige personale kan komme ud til patienterne, når ulykken er ude.

Nyt hospital
Ulla Fasting (Rad) til borgermøde i Videbæk maj 2008En anden deltager, Hans Damgaard, stillede spørgsmålstegn ved fornuften i at bygge et nyt hospital, når man ikke kan tiltrække personalet. Det svarer til at bygge en fin ny og stor kostal, og så ikke have råd til køerne, mente han.

Men politikerne i panelet var enige om, at netop det at bygge nyt, var en forudsætning for at kunne tiltrække dygtige læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til den vestlige del af regionen.

Rekruttering af personale var også udgangspunkt for en diskussion om privathospitalernes indflydelse. For privathospitalerne kan jo tilbyde den dobbelte løn, og det kan være svært at konkurrere med for det offentlige, mente en deltager.

Det fik Bente Nielsen (SF) til i lyset af den igangværende konflikt med sygeplejerskerne, at argumentere for en højere løn. Samtidig mente hun generelt, at det offentlige sundhedsvæsen bør styrkes.

Tove Videbæk (KD) erkendte, at når det kommer til forholdet mellem privathospitaler og offentligt sygehusvæsen er der ikke fundet en endelig løsning.

Praktiserende læger
En afgørende forudsætning i hospitalsplanen er et udvidet samarbejde med de praktiserende læger, som skal tage sig af behandling i nærområderne.
- Men hvordan forestiller I jer, at de praktiserende læger, skal tage flere opgaver. Har I overhovedet en aftale med dem på plads?, ville Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm (V) gerne vide.

Og her måtte politikerne erkende, at aftalerne endnu ikke er på plads, og at det godt kan blive svært. Men der var også optimisme at spore. Hvis lægerne fik mere hjælp af hjælpepersonale som sygeplejersker, laboranter og lægesekretærer. Og hvis de blev organiseret i større lægehuse, som de fleste unge læger helst vil arbejde i, mente de godt, udfordringen kunne løses.

Debatten fortsætter
Borgermødet blev afrundet med en kort bemærkning til regionsrådets 2. næstformand Aleksander Aagaard (V). Han benyttede lejligheden til at takke for interessen og pointerede, at debatten langt fra slutter her.
Hospitalsplanen er i høring til den 29. maj kl. 12. Frem til da, kan alle sende høringssvar ind samt stille spørgsmål og kommentarer til planen på www.hospitalsplan.rm.dk
I næste uge inviterer regionen desuden til yderligere to borgermøder i henholdsvis Randers og Viborg.

Region Midtjylland arrangerer yderligere to borgermøder om hospitalsplanen:

Randers 19. maj, Værket, Mariagervej 6, med journalist Jeanett Dian Amonsen som ordstyrer

Viborg 21. maj, Tinghallen, Tingvej 2, med journalist Jeanett Dian Amonsen som ordstyrer

Læs mere om hospitalsplanen og deltag i debatten på: www.hospitalsplan.rm.dk