Med lidt over hundrede fremmødte var borgmødet i Viborgs Tinghal, onsdag den 21. maj, det langt bedst besøgte af de tre borgermøde, som har regionens hospitalsplan som tema. Politikernes introduktion var kort - tiden til de fremmødtes spørgsmål og kommentarer fik højeste prioritet. Konkrete løfter fra politikerne kom der ingen af - bortset fra, at de gang på gang pointerede, at de var lydhøre og ville lade alle kommentarer indgå i deres samlede vurdering.



To store grupper af tilhørere og spørgere skilte sig klart ud: Det var bekymrede borgere fra Skive-området, og det var sundhedspersonale fra Regionshospitalet Viborg, Skive og Kjellerup.
De første er alt andet end glade for at miste den sikkerhed og nærhed, som deres nuværende hospital med dets nuværende medicinske sengepladser giver dem – og måske ikke mindst områdets ældre og kronikere. Kunne man ikke fastholde nogle medicinske senge ligesom det er tilfældet i Grenaa, blev det spurgt.
Den anden store gruppe på borgermødet, der ikke var tilfreds med forslaget til hospitalsplan, frygter en mulige udflytning af paraplegifunktionen og dens nuværende ekspertise og gode miljø fra Viborg til Skejby. Tilsvarende kritik af Venstres indstilling til regionsrådet om at en mulig udbygning af en kardiologisk spydspidsfunktion placeres i Herning.
Der blev også advaret imod, at alene snakken om og forslag om at flytte sundhedsafdelinger kan dræne de berørte afdelinger for gode fagligt kompetente medarbejdere, så der reelt ikke længere skal besluttes nogen nedlægning, hvis stedet har lukket sig selv. Det gælder Arbejdsmedicinsk klinik på Regionshospitalet Skive, som i forslaget til hospitalsplan foreslås flyttet til Herning, og den på mødet roste paraplegifunktionen i Viborg. Flere politikere gjorde sig til talsmand for at undersøge mulighederne for at bevare nogle arbejdsmedicinske funktioner i Skive - i tæt samarbejde med Herning-afdelingen.

Der blev som nævnt fra politisk side lyttet – og ind i mellem fra borgernes side ”skudt med skarpt” mod beslutningstagerne. Ord der igen og igen blev betonet, var behovet for lægelig specialisering og kvalitet – og på den anden side at sikre den nødvendige rekruttering. Det er ikke nogen nem opgave at få kvalitet og nærhed til at gå op i en højere enhed, og ingen af politikerne vil tage ansvaret for andenrangs tilbud til bestemte befolkningsgrupper. På den anden side havde politikerne forståelse for den svære situation, som hospitalsplanen kan efterlade Skive-området i. Flere regionpolitikere udtrykte vilje til at finde mellemløsninger for indlæggelse med Skive Kommune. Fra alle blev der lovet, at der ikke bliver lukket noget i Skive, før alternative tilbud kan dække behandlingsbehovet.


Viborgs borgmester Johannes Steensgaard (V) fik de sidste ord fra "borgerne" i salen.

Som sidste indlæg fra salen fik Viborgs borgmester Johannes Steensgaard (V) lov til på sit byråds vegne at give de tilstedeværende regionspolitikere ros for det reviderede forslag til hospitalsplan. Lidt drillende sagde han også, at man dog i byrådet ikke kom med nogen indstilling til om et nyt storhospital bør ligge i Herning, Holstebro eller i en anden af de forslåede lokaliteter. Den varme kartoffel er alene regionspolitikernes.

Udkastet til hospitalsplan er til offentlig høring indtil den 29. maj klokken 12 og skal danne grundlag for den endelige hospitalsplan, som regionsrådet efter planen vedtager den 18. juni.