03.03.08: Projekt Bevar Barndommen har ydet hjælp og støtte til børn af psykisk syge forældre. Stor slutkonference på onsdag d. 5. marts fortæller om de gode erfaringer.

Projekt Bevar Barndommen har ydet hjælp og støtte til børn af psykisk syge forældre. Stor slutkonference på onsdag d. 5. marts fortæller om de gode erfaringer.

600 psykisk syge forældre har siden 2005 fået tilbudt hjælp til deres børn.
Regionspsykiatrien i Herning og Holstebro har fået tilskud fra Socialministeriet til projektet Bevar Barndommen, der i tre år har haft fokus på børn af psykisk syge forældre.

Børnene har nemlig også brug for hjælp, når en af deres forældre bliver psykisk syg. Derfor har de regionspsykiatrien i Herning og Holstebro haft samtaler med børnene, når deres forældre er blevet indlagt. Børn af 600 forældre er blevet henvist til støtte og samtaler med projektmedarbejderne fra Bevar Barndommen. I alt er omkring 1.000 børn blevet hjulpet via Bevar Barndommen.

Udviklingsmedarbejder for Bevar Barndommen i Regionspsykiatrien Herning, Lisbeth Kofoed Jensen, fortæller, det er vigtigt, at også børnene bliver taget med i betragtning, når en forælder bliver psykisk syg.

- Børnene bliver små voksne, der vil prøve at få det hele til at fungere, mens mor eller far er syg. De sætter deres egne behov og følelser til side. Derfor har de brug for hjælp og støtte. Vi taler med børnene om deres situation, og vi finder andre voksne i deres netværk, de kan læne sig op ad, mens deres far eller mor er indlagt, siger Lisbeth Kofoed Jensen.

Hun håber, at Bevar Barndommen på lidt længere sigt kan være med til at forebygge psykiske sygdomme hos børnene.

- Vi ved, at mange psykisk syge er vokset op i en familie med en psykisk syg far eller mor. De har igennem barndommen båret på svære oplevelser, der ikke er blevet talt om, og børn føler skyld, når der er noget galt med forældrene. Derfor er det så vigtigt, at vi i dag har fokus på at hjælpe børnene af de psykisk syge forældre, så vi forhåbentlig kan være med til at modvirke, at de selv bliver psykisk syge senere i livet.

Selv om projekt Bevar Barndommen er slut, så fortsætter det målrettede arbejde med børnene. Der er blandt andet blevet uddannet en række såkaldte nøglepersoner fra kommunerne og inden for psykiatrien, der vil kunne tage samtalerne med børnene, når deres forældre er blevet indlagt.

- Vi fortsætter med at have fokus på børn af psykisk syge forældre. Det har en høj prioritet for os, siger Lisbeth Kofoed Jensen.

Slutkonferencen om Bevar Barndommen foregår i Aulum Fritidscenter og åbnes af regionsrådsformand Bent Hansen. Der deltager mere end 100 medarbejdere fra kommunerne og psykiatrien i Distrikt Vest, der dækker de to tidligere Ringkøbing og Viborg amter.

Yderligere oplysninger:
Udviklingsmedarbejder, Regionspsykiatrien Herning, Lisbeth Kofoed Jensen: 99 27 29 68
Udviklingsmedarbejder, Regionspsykiatrien Holstebro, Annette Andersen: 99 12 56 39
Journalist i Voksenpsykiatrien Distrikt Vest, Marianne Jakobsen: 87 28 42 19, 21 72 91 79