Ekspertpanelet, der skal fordele 25 mia. statskroner til hospitalsbyggeri, anbefaler, at Region Midtjylland skal gennemføre to hospitalsbyggerier til i alt 7,5 mia. kr. Det er væsentligt mindre end regionens behov.




Ekspertpanelet, der skal fordele 25 mia. statskroner til hospitalsbyggeri, anbefaler, at Region Midtjylland skal gennemføre to hospitalsbyggerier til i alt 7,5 mia. kr. Det er væsentligt mindre end regionens behov.

Ekspertpanelet anbefaler regeringen at støtte projekterne med 4,5 mia. kr., mens regionen selv skal finde de sidste 3 mia. kr.

- Ekspertpanelet anerkender, at vi i Region Midtjylland har lagt fremtidssikrede planer for vores sygehusvæsen, og at vi i høj grad har indarbejdet Sundhedsstyrelsens anbefalinger til høj kvalitet i akutberedskabet. Og det glæder mig selvfølgelig, siger formand for Regionsrådet for Region Midtjylland, Bent Hansen (S).

Men de 7,5 mia. kr. fra ekspertpanelet er langt fra de 21,8 mia. kr., Region Midtjylland har brug for, hvis hospitalsplanen skal føres ud i livet. Beløbet dækker kun delvis planerne for Det Nye Universitetshospital i Århus og Regionshospitalet Viborg, og giver ikke noget til det nye hospital i Vest samt til planerne for Randers, Horsens og psykiatrien.

- Jeg glæder mig selvfølgelig over de penge vi får. Det er godt for patienterne og regionen. Men jeg er overrasket over fordelingen. Jeg havde hellere set en prioritering af de fælles akutmodtagelser. Det ville have betydet penge til Randers og Horsens og måske lidt færre til Viborg i denne omgang, siger Bent Hansen.

Penge til Det Nye Universitetshospital og Viborg
De 7,5 mia. er fordelt med 6,35 mia. kroner til Det Nye Universitetshospital i Århus og 1,15 mia. til om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg.

Til begge byggeprojekter er beløbsrammen fra ekspertpanelet væsentligt lavere end det beløb, Region Midtjylland mener er nødvendigt for at gennemføre projekterne.

Det skyldes især, at ekspertpanelet bruger nogle andre forudsætninger end Region Midtjylland. Blandt andet mener udvalget, at en sengestue kun skal være på 33 – 35 m2 inklusive eget bad og andre tilhørende lokaliteter, mens Region Midtjyllands eksperter har anbefalet, at der bliver afsat 40 m2 til en enkeltsengs-stue.

Samtidig er der tale om en ”maksimal investeringsramme”. Det vil sige, at regionen ikke må bruge flere penge på de to byggeprojekter. Heller ikke, hvis pengene kunne findes på anden vis.

- Det er klart utilfredsstillende, at vi ikke får de penge, vi har brug for til byggeriet. Og især, at vi heller ikke får mulighed for at skaffe dem på anden vis. Det kan komme til at stå i vejen for det ambitiøse og fremtidssikrede byggeri, vi går efter, siger Bent Hansen.

Han undrer sig også over, at ekspertpanelet har så helt forskellige beregningsmetoder og forudsætninger end Region Midtjyllands eksperter, der har brugt megen tid og omhu på at komme frem til deres anbefalinger.

- Jeg har svært ved at se det som udtryk for andet end, at ekspertpanelet har været underlagt en bunden opgave i forhold til at få den samlede økonomi til at slå til, og dermed ikke har haft visionerne for fremtidens hospitalsvæsen som det styrende element, siger Bent Hansen.

Særlig udfordring i Vest
Med udmeldingen fra ekspertpanelet er der ingen penge til regionsrådets store satsning med et nyt hospital i Vest. I sin rapport skriver panelet:

"Ekspertpanelet vurderer, at en samling af hospitalerne på én matrikel er en væsentlig forudsætning for at sikre den faglige bæredygtighed i den vestlige del af regionen. Panelet finder ikke på det foreliggende grundlag, at der er rationale for at realisere det påtænkte nybyggeri ved Gødstrup. Ekspertpanelet konstaterer, at hospitalet i Herning har en grundlæggende fornuftig logistik med relativt moderne bygninger, som formentlig er velegnet til udbygning. Der er for relativt nyligt investeret i nyt strålebehandlingscenter. Desuden er Regionshospitalet Herning beliggende, så det naturligt vil få større befolkningsunderlag, end andre hospitaler i området vil kunne opnå."

- 40 ud af 41 regionsrådsmedlemmer står bag ønsket om et nyt hospital i Vestjylland. Jeg har forstået, at det er i fuld overensstemmelse med regeringens ambitioner på hospitalsområdet. Derfor er det overraskende, at ekspertpanelet ikke følger de klare politiske ambitioner. Nu ser jeg frem til de politiske forhandlinger, der kommer med regeringen, også på dette område, siger Bent Hansen.

Ingen penge til Randers, Horsens og psykiatrien
Også regionshospitalerne Randers og Horsens står til en udbygning i regionens hospitalsplan, ligesom regionsrådet har vedtaget et helt nyt hospital i Gødstrup ved Herning. Desuden lægger psykiatriplanen op til en samling og modernisering af de fysiske rammer for psykiatrien.

Men heller ingen af de projekter har fået penge i første omgang. Ekspertpanelet mener ikke, at regionen har godtgjort behovet for så ambitiøse byggeprojekter.

Baggrunden for hospitalsplanens store investeringer i hospitalerne er blandt andet, at strukturen for de akutte patienter er lagt om med akutplanen. I øvrigt i fuld overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det betyder blandt andet, at hospitalerne i Horsens og Randers skal have nye fælles akutmodtagelser. Disse projekter modtager ingen penge, hvis det står til ekspertpanelet.

- Det overrasker mig virkelig, at ekspertpanelet ikke bakker op om vores planer for at forbedre hele det akutte område. Det er det vigtigste lige nu, og projekterne i Horsens og Randers burde have haft støtte. Det forventer jeg klart de får, senest ved næste udlodning fra regeringens kvalitetsfond, siger Bent Hansen.

Planlægningen fortsætter
Præcis hvordan regionsrådet forholder sig til ekspertpanelets udmelding, og hvad det betyder for regionens hospitalsplan og byggeprojekter, er det for tidligt at sige noget om.

Fredag formiddag, kl. 8 – ca. 9.30 er regionsrådet samlet i Hammel til et temamøde, hvor de bliver præsenteret for ekspertpanelets konklusioner.

- Det er min opfattelse, at regionens hospitaler skal fortsætte den planlægning, vi har sat i gang. Vi skal bygge ambitiøst med fremtiden for øje, og ikke nøjes med kortsigtede løsninger. Det er den planlægning, vi skal fortsætte, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Personligt er jeg overbevist om, at regeringen og regionerne i den sidste ende bliver enige, så der bliver afsat de midler, der skal til, for at Danmark får hospitaler, der lever op til visionen om et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Den endelige beslutning om, hvilke byggeprojekter, der får penge af regeringen, bliver først truffet i løbet af 2009.


Baggrund og fakta

Tidsplan for endelig beslutning om tildeling af penge til hospitalsbyggeri:

  • 1. februar 2009 kommer regeringen, efter en drøftelse med Danske Regioner, med en tilsagnsramme til de enkelte regioner.
     
  • I løbet af 2009 beskriver regionerne deres projekter yderligere i detaljerne, hvorefter de igen bliver vurderet af ekspertpanelet og godkendt af regeringen.

Investeringsramme for Region Midtjylland sammenlignet med de andre regioner: 

  • Region Midtjylland i alt 7,5 mia. kr. 
  • Det Nye Universitetshospital 6,35 mia. kr. 
  • Regionshospitalet Viborg 1,15 mia. kr.
  • Region Syddanmark i alt 7,2 mia. kr. 
  • Nyt Universitetshospital i Odense 6,3 mia. kr. 
  • Kolding Sygehus 0,9 mia. kr. 
  • Region Nordjylland i alt 3,2 mia. kr. 
  • Samling af Aalborg Sygehus i Syd 3,2 mia. kr. 
  • Region Sjælland i alt 1,35 mia. kr. 
  • Fælles akutmodtagelse Slagelse 0,3 mia. kr. 
  • Samling af psykiatrien i Slagelse 1,05 mia. kr.
  • Region Hovedstaden i alt 6,1 mia. kr. 
  • Udbygning af Rigshospitalet 1,85 mia. kr. 
  • Udbygning af Herlev Hospital 2,25 mia. kr. 
  • Udbygning af Hvidovre Hospital 1,45 mia. kr. 
  • Udbygning af Sct. Hans Hospital 0,55 mia. kr.


Om udvalgets formand Erik Juhl
Erik Juhl har tidligere beklædt tunge poster som f.eks. lægelig direktør for Københavns Hospitalsvæsen, sundhedsdirektør for Københavns Sundhedsvæsen og administrerende direktør for Hovedstadens Sygehusvæsen. Fra sin post som forskningschef i Lundbeckfonden blev han valgt som formand, da regionerne og regeringen nedsatte et ekspertpanel, som skal rådgive regeringen om, hvilke anlægsinvesteringer i nyt sygehusbyggeri der skal støttes med midler fra en pulje på 25 mia. kr. Pengene udløses i forbindelse med en samlet investeringsplan i perioden 2009-2018.
(Oplysninger fra Dagens Medicin)

Link
Læs mere om Region Midtjyllands Hospitalsplan 
Se regionens prospekter med ønsker til ekspertpanelet 
Læs ekspertpanelets rapport 
Læs mere om ekspertpanelet

Flere oplysninger
Formand for Regionsrådet for Region Midtjylland, Bent Hansen (S) 8728 5010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.