06-11-2008


Et forløb med erhvervssamarbejde i gymnasiet har øget de unges kendskab til erhvervslivet og gjort dem mere målrettede i forhold til deres videre uddannelse. Det viser en undersøgelse på Langkær Gymnasium og HF i Århus. Forløbet er støttet af Region Midtjylland.

Et samarbejde mellem to gymnasier og de omgivende erhvervsvirksomheder har båret frugt.

I foråret 2008 deltog gymnasieelever fra Langkær Gymnasium og HF og Struer Statsgymnasium i et to ugers undervisningsforløb med praktikophold hos virksomhederne Systematic, Teknologisk Institut, Key2know og B&O samt Ericsson/DIAX.

Praktikopholdene bød på introduktion til metoder, processer og roller i en it-virksomhed, og derudover fik eleverne lov at prøve kræfter med en konkret opgave.

Gymnasierne afleverer i dag den samlede evaluering af projektet til Region Midtjylland, og resultaterne er klare. En før- og efterundersøgelse af gymnasieeleverne på Langkær Gymnasium og HF viser, at samarbejdet har påvirket de unges afklaring i forhold til at tage en videregående uddannelse markant. Hele 40 procent af eleverne ændrer umiddelbart deres overvejelser om videregående uddannelse i lyset af det samlede projekt om samarbejde med en virksomhed.

Uafklarede får en holdning til videregående uddannelse og erhverv, og flere elever får lyst til at søge ansættelse i den private sektor.

Samtidig er andelen af elever, der svarer ”ved ikke” i forhold til valg af videregående uddannelse, faldet efter virksomhedsbesøgene fra 40 til 28 procent.

Flere vindere
Det er blandt andet udviklingsmidler fra Region Midtjylland som har gjort samarbejdet muligt, og regionsrådsformand Bent Hansen er glad for projektet.

”Vi vil gerne have at de videregående uddannelser, virksomhedernes behov og gymnasieelevernes interesser bliver koblet sammen,” siger Bent Hansen og peger dermed på en af grundtankerne i samarbejdet, nemlig at både gymnasieelever og virksomheder får noget ud af det. ”Når erhvervssamarbejde inddrages i gymnasiet, giver det både en mere spændende gymnasieuddannelse, nogle kreative produktløsninger til virksomhederne her og nu og nogle dygtige medarbejdere i fremtiden. På den måde er det også med til at sikre at vores konkurrenceevne forbliver i front til glæde for hele samfundet”, siger Bent Hansen.

Se videooptagelser fra erhvervssamarbejdet
Se hele rapporten

Billedtekst: 2x, naturvidenskabelig studieretning på Langkær Gymnasium og HF, er på arbejde hos Systematic.
Foto er til fri brug og kan downloades i høj opløsning ved at klikke på det.

Flere oplysninger:

 Anders Østergaard    Anders Østergaard
rektor på Langkær Gymnasium og HF
Telefon: 8624 2011
aoe@langkaer.dk  
Jens Elsig     Jens Elsig
rektor på Struer Statsgymnasium
Telefon: 9785 4300
jel@stgym.dk 
Bo Sejer Frandsen    Bo Sejer Frandsen
adm. Direktør, Key2know
Telefon: 7020 0464
bsf@key2know.dk