Lundbeckfonden har valgt at støtte et stort, nyt center for strålebehandling på Århus Sygehus.



Lundbeckfonden har valgt at støtte et stort, nyt center for strålebehandling på Århus Sygehus.


30 mio. kr. fra Lundbeckfonden har netop fundet vej til Århus Universitetshospital, Århus Sygehus. Pengene skal bruges til et stort, nyt forskningscenter for strålebehandling, som får navnet Lundbeckfondcenteret for Interventional Research in Radiation Oncology (CIRRO).

Centeret etablerer for første gang et forskningssamarbejde mellem alle kræftafdelinger i Danmark, som giver stråle-behandling.

Formålet på kort og langt sigt er at forbedre strålebehandlingen, så den tilpasses den enkelte kræftpatient. Man ved, at der kan være store forskelle på, hvordan den enkelte patient reagerer på forskellige former for strålebehandling: Dels med hensyn til at dræbe kræftcellerne og, dels med hensyn til risikoen for skader på kroppens normale væv.

Med de forskningsprojekter, der indgår i centeret, vil man generelt kunne opnå bedre kontrol med kræftsvulsterne og samtidig gøre behandlingen mere skånsom.

Etableringen af centeret skal også sikre, at den store udvidelse af kapaciteten, der er skabt på stråleterapiområdet i Danmark, følges op af en forskningsbaseret udvikling på området. Målet er, at fremtidens strålebehandling i Danmark bliver baseret på det bedst mulige videnskabelige grundlag.

Udover de åbenlyse fordele for patienterne, forventes det også, at forskningssamarbejdet vil kunne lede til en mere optimal udnyttelse af det nye apparatur, der er indkøbt til strålebehandling.

Flere oplysninger
Professor, dr.med. Jens Overgaard (Centerleder), Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi, tlf. 8949 2629 / 4027 2629
Professor, dr. med. Cai Grau, Onkologisk Afdeling, tlf. 8949 2553 / 2714 9685